Glas Javnosti

Psiholozi ukazali na pet znakova preosetljivosti kod dece

Društvo
Autor: Glas javnosti

Obrazovanje osetljive dece može biti posebno, ali istovremeno i zahtevno.

Razumevanje njihovih potreba je ključno za podsticanjeemocionalnog razvoja.  Međutim, psiholozi tvrde da nisu sva deca koja lako zaplaču osetljiva. Postoje i drugi znaci.

Psiholozi Kejtlin Slavens i Čelsi Bodi podelile su na Instagramu nekoliko karakteristika koje ukazuju na to da su deca veoma osetljiva.


Intenzivne emocionalne reakcije:
 Veoma osetljiva deca često doživljavaju emocije duboko i intenzivno.

„Mogu imati snažne reakcije na pozitivne i negativne događaje, mogu se osećati preplavljenim osećanjima“, rekli su psiholozi u objavi.

Osetljivost na senzorne stimuluse: Visoko osetljiva deca mogu biti osetljivija na senzorne stimuluse kao što su glasni zvukovi, jaka svetla, jaki mirisi ili grube teksture.

Lako se mogu osećati preopterećeno ili uznemireno u okruženjima sa previše senzorne stimulacije.

Preferiraju tiha okruženja: Veoma osetljiva deca često preferiraju mirna, tiha okruženja u kojima se mogu osećati bezbedno. Oni mogu postati uznemireni u bučnom ili haotičnom okruženju i tražiti mirne prostore u koje će se povući.


Snažna reakcija na promene:
 Poteškoće sa tranzicijama i promenama u rutini mogu biti problem za veoma osetljivu decu.

Oni mogu postati uznemireni kada se suoče sa novim ili nepoznatim situacijama i možda će im trebati dodatna podrška i ohrabrenje u vreme promena.

Fizički simptomi stresa: Neka veoma osetljiva deca mogu iskusiti fizičke simptome stresa, kao što su bolovi u stomaku, glavobolja ili umor.

Ovi simptomi se mogu pojaviti kao odgovor na neodoljive emocije ili stresne situacije.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR