Glas Javnosti

PSI DOŽIVLJAVAJU SRČANI UDAR ZBOG PETARDI: Kako da ih zaštitite

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svake godine više od 5.000 pasa širom sveta doživi srčani udar zbog petardi.

Иако ова традиција доноси радост људима током новогодишњих празника, може имати озбиљне последице по наше љубимце. Како пси и други љубитељи кућних љубимаца доживљавају звуке петарди, ватромета и других пиротехничких средстава и како им можемо помоћи да преброде стресне тренутке током прославе празника, говорио је ветеринар Александар Вукомановић у емисији „Уранак“ на телевизији К1.

– Из године у годину приметно је благо смањење броја паса који доживе инфаркт. Истина је да пси често реагују на стрес, али постоје разна средства која можете применити да бисте их смирили. Већина ових средстава је заснована на биљним супстанцама. Посебно је важно обратити пажњу на њих 31. децембра, током дочека Нове године. Један од најефикаснијих начина да умирите свог пса током овог периода је пуштање музике која ће прекрити звуке ватромета и петарди. Такође, препоручљиво је узети пса у наручје, разговарати са њим, мазити га и на тај начин пружити додатну подршку како бисте га смирили. Ови поступци могу значајно да допринесу смањењу нивоа стреса паса током прославе Нове године – рекао је Александар Вукомановић.

Он је објаснио да ли су неке расе осетљивије од других.

- Важно је нагласити да реакција пса на одређене ситуације зависи од индивидуалних карактеристика, али не и од њихове расе. Темперамент сваког пса игра кључну улогу у томе како ће се носити са одређеним околностима. Важно је како се позиционирате у датој ситуацији, јер ће ваш љубимац реаговати у складу са вашим понашањем. Умерено прилагођавање свакој ситуацији је кључно, јер је ретко да било који пас потпуно савлада страх. На пример, ловачки пси који су навикли да буду стрељани током лова могу имати другачију реакцију од кућних љубимаца или пса који живи у дворишту. Посебну пажњу треба усмерити на псе који нису изложени редовним ситуацијама као што је пуцњава, како би се обезбедило њихово смирење у таквим ситуацијама – рекао је он.

Ветеринар истиче како можемо да помогнемо псима луталицама током празника.

- Нажалост, не постоји конкретан начин да им се помогне. Оно што увек саветујем онима који се баве одлагањем паса који живе на улици јесте да им пруже подршку тако што ће им понудити гаражу као склониште или право друштво у стресним ситуацијама. На тај начин ће пси имати извесну сигурност и неће тако бурно реаговати на тешке околности. Апелујем на људе да бар на одређено време смање употребу пиротехнике, посебно током 31. децембра и 1. јануара, али можда и за Српску Нову годину. Осталим данима морамо да пружимо потребан мир животињама, али и људима који такву ситуацију не подносе добро – рекао је он.

Према његовим речима, стрес код паса је уобичајена појава која може имати негативне последице по њихово здравље и понашање. Препознавање знакова стреса код паса је кључно како би могли на време реаговати и пружити им одговарајућу подршку.

- Када појачано дахтају, тресу се, склупчају и сакрију се на место које је за њих најбезбедније, то може да указује на присуство опасности или непријатне ситуације. Важно је обратити пажњу на такве знакове како бисте пружили одговарајућу подршку и осигурали сигурност свог љубавника - рекао је он.

Он је додао да се псима могу давати и средства за смирење, или само ако их препише ветеринар.

- Да ли се могу користити лекови који се користе за људе или је препоручљиво да их увек преписује ветеринар. Никада не треба на своју руку давати животињама средства за смирење – рекао је он.

Глас јавности/К01С

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR