Glas Javnosti

ПРВО СУ ИМ НАПРАВИЛИ ДРЖАВУ У СРЦУ ЕВРОПЕ , А САДА СЕ ЖАЛЕ: Терористи на КиМ планирали нападе на Израелце, Србе и снаге Кфора

Društvo
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 11.10.2018.

Оптужница против шесточлане групе исламских екстремиста у Приштини открила њихове намере да изазову сценарио налик погрому из 2004. године. Ухапшени Бујар Бехрами полицији у Приштини открио детаље осмишљених удара.


ИЗА планова за нападе на Израелце, Србе и снаге Кфора на Косову и Метохији ове и прошле године крила се опасна група џихадиста чија је намера била изазивање сценарија налик погрому од 17. марта 2004. године. Да би што ефикасније спровели свој паклени план, покушали су да набаве експлозив и бојне отрове у Албанији, а циљ им је био стварање атмосфере хаоса и насиља.

До ових шокантних информација дошло је косовско тужилаштво у оквиру истраге против недавно ухапшене шесточлане групе исламских екстремиста. У оптужници против чланова ове ћелије, која је предата косовском правосуђу прошле седмице, према наводима приштинских медија, децидирано је наведено да су оптужени покушали да изведу терористичке нападе на Косову. У оптужном акту детаљно је описано на који начин су бирали мете, какви су им били планови, али и како су њихове акције финансиране.

Према наводима штампе на албанском језику, Бујар Бехрами, један од оптужених терориста, полицији је открио све детаље везане за планирање напада, регрутацију бомбаша, као и начине на које су припадници ове групе покушали да набаве оружје, експлозив и бојне отрове. То међутим није све, јер, како се тврди у оптужници, Бехрами је покушао да формира групу "Помагачи Исламске државе у земљи орлова", која би деловала на Косову, у Македонији и Албанији.

- Истрагом је утврђено да је овој групи Исламска држава пребацила око 9.000 евра за финансирање напада. Планирали су и да нападну два угоститељска објекта у Грачаници, као и православну цркву у Косовској Митровици - наведено је у оптужници коју детаљно преносе приштински медији. - Терористичке акције планиране су у време верских празника. Чланови ове опасне групе на "Гуглу", "Википедији" и другим сајтовима прикупљали су информације о српским црквама и тачним локацијама где се налазе.

Они су разрадили план напада на верске објекте у Грачаници, Косовској Митровици, Пећи и Призрену и то на велике црквене празнике. У документима тужилаштва наведено је и да су се суочили са озбиљним проблемом - регрутацијом следбеника. Током боравка на Косову и Метохији нису успели да пронађу људе заинтересоване да буду бомбаши самоубице.

Сценарио хаоса и насиља, како је детаљно описан у оптужници тужилаштва из Приштине, према сазнањима "Новости", за длаку је избегнут почетком ове године. План терориста је био да на Божић спроведу низ удара на српске храмове на Косову и Метохији.

За главне мете напада били су тада одређени манастири Високи Дечани и Пећка патријаршија, а као циљ је разматрана и Црква Светог Димитрија у Косовској Митровици. Српске службе безбедности, међутим, на време су дошле до информација о припремама, о чему су одмах обавестиле Команду Кфора у Приштини. Од мрачног наума екстремисти су одустали тек после упозорења Београда и реаговања међународних снага које су упалиле безбедносни аларм у покрајини.

Како су "Новости" писале почетком јануара, напад на православне светиње био је део ширег плана изазивања насиља не само у јужној покрајини, него и у појасу уз административну линију која Косово и Метохију дели од остатка Србије. Џихадисти су покушали да искористе нестабилне унутрашње прилике у покрајини и да се најсуровије обрачунају са Србима из покрајине, али и са мирољубивим Албанцима који су на било који начин повезани са устројством Специјалног суда за ратне злочине ОВК. Шири прстен ове групе чиниле су и особе блиске албанским екстремистима, од којих су многи имали ратно искуство, али и криминалне досијее.

Да су припреме за нереде на КиМ почетком године биле у пуном јеку било је познато и Команди Кфора. Командант међународних снага у покрајини генерал Салваторе Куочи своја сазнања поделио је и са безбедносним врхом Србије која је помогла да намере терориста буду осујећене.

Да је Приштина дубоко у канџама терориста познато је и у Приштини и у Београду, али и на Западу, где је претходних година објављено више озбиљних безбедносних студија са сличним закључком - Косово постaје једна од најважнијих филијала џихадиста у Европи. Као престоница исламских екстремиста од 2012. важи Качаник, који се прочуо као град који је сразмерно броју становника дао највише бораца ИД на ратиштима Ирака и Сирије. Најпознатији међу њима био је Лавдрим Мухаџери, познат и као "Касапин из Качаника", који је прошле године убијен у Сирији. 

 

СРБИЈА ПРАТИ КРЕТАЊЕ ТЕРОРИСТА

СРПСКЕ безбедносне структуре будно прате збивања у покрајини, а посебно деловање особа за која се сумња да одржавају везе са екстремистима. То се пре свега односи на бивше вође ОВК, као и на исламске фундаменталисте, који су у ратни стаж уписали и фронтове у Сирији и Ираку. Пораз тзв. Исламске државе и враћање добровољаца својим кућама донели су и ризик од распламсавања тероризма у јужној српској покрајини. Део њих се привидно примирио, али постоје и они који отворено промовишу насиље и екстремна учења.

"ТАЈМС" : СПРЕМНИ ДА УМРУ ЗА КАЛИФАТ

РАТНУ школу џихадиста на азијским фронтовима прошло је најмање 350 изузетно милитантних Албанаца са Косова и Метохије. Последње упозорење о размерама потенцијалног тероризма на КиМ стигло је из пера новинара угледног британског "Тајмса". Новинар Ентони Лојд објавио је текст под насловом "Џихадисти ИД који су се вратили на Косово спремни да умру за Калифат". У овом чланку инспирисаном делатношћу Фитима Љадровција, исламисте који је у два наврата био добровољац ИД у Сирији, а данас је један од најгласнијих проповедника њене мрачне идеологије, подсећа се да су Албанци са КиМ били умешани у неколико завера у Европи, али и да Приштина нема снаге да их процесуира.

Глас јавности / НОВОСТИ / од 11.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR