Glas Javnosti

SVE PUCA A MI PRVI! Srbija lider u Evropi po količini struje proizvedene iz uglja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srbija ima najveću proizvodnju struje iz uglja po glavi stanovnika u Evropi.

U 2020 godini, stanovnik Srbije trošio je skoro četiri puta više struje iz uglja, odnosno 3.654 kilovat-časova (kWh) potrošenih per capita, u odnosu na prosečnog Evropljanina koji u 2019. trošio 935 kWh, pokazuju podaci proračuni Oksfordove naučne onlajn publikacije Our World in Data, koje prenosi Klima 101. 

Iza Srbije se nalazi Bosna i Hercegovina sa potrošnjom od .3278 kWh pre capita, dok je na trećem mestu Nemačka skoro duplo manjom potršnjom od 1.602 kWh pre capita.

U godišnjem izveštaju Agencije za energetiku Srbije se navodi da je u prošloj godini ostvarena ukupna proizvodnja struje od 35,54 TWh, od čega su termoelektrane na ugalj proizvele 68,6 odsto. 

Srbija se tako plasirala kao četvrta zemlja na svetu po procentu uglja u proizvodnji električne energije. Ispred nas nalaze se samo Indija, Južna Afrika i Mongolija, dok su približno iste rezultate.

Proizvodnja struje iz obnovljivih izvora po glavi stanovnika procenjuje se na na 1.567 kWh, što je za oko 400 kWh manje u odnosu na evropski prosek.

Najviše struje iz obnovljivih izvora dobija, ubedljivo, Švedska, 11.143 kWh, na drugom mestu Autrija je 6116 kWh, dok se na trećem nalazi Danska 3.922 kWh.

Dodatni problem predstavlja to što se u našim termoelektranma najviše koristi niskokalorični lignit koji se smatra ugljem najnižeg kvaliteta.

 BONUS VIDEO: Miki Panjković ocenjuje frizure srpskih starleta - NOVOGODIŠNJE IZDANJE!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR