Glas Javnosti

PRVACI PO ĐUBRETU! SKANDALOZNI PODACI: Prosečan Beograđanin baci više od sto kila hrane godišnje!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na predstavljanju istraživanja radjenog po metodologiji UN predstavljeni su skandalozni podaci.

Naime, prosečan stanovnik Beograda za godinu dana 108 kilograma hrane baci u otpad, što je 300 grama dnevno po stanovniku prestonice!

- Oko 165.000 tona otpadne hrane ili prehrambenog otpada završi u oko 600.000 tona komunalnog otpada godišnje u Beogradu,  naveo je profesor Bojan Bjeletić predstavljajući istraživanja Centra izvrsnosti za cirkularnu ekonomiju, prenosi Blic.

U otpadnoj hrani 38 odsto je povrće, sledi voće, meso i riba, pa kategorija hleba i peciva, a četvrtina ukupnog prehrambenog otpada još uvek je jestiva.

Bjeletić je istakao da otpad od hrane utiče na životnu sredinu kroz zagadjenje vode i emisiju štetnih gasova - metana i ugljendioksida.

Kao jedno od rešenja on je naveo uvođenje sistema kompostiranja otpadne hrane, odnosno anaerobne digestije u kojoj bi se uz kompost dobijao i metan kao energent.
Istraživanje o otpadnoj hrani i navikama Beogradjana urađeno je uporedo sa velikim gradovima Ugande, Tajlanda, Kolumbije i Katara, a dobijeni podaci su važni kao uporišna tačka za preuzimanje akcije, istakla je stalna predstavnica UN u Srbiji, Fransoaz Žakob.

Ona je navela da se u Srbiji godišnje generiše 700.000 tona prehrambenog otpada, uglavnom u domaćinstvima i sektoru ugostiteljstva.

Za Beograd je navela podatak da 80 procenata od 165.000 tona takvog otpada završi u Vinči gde dalje zagađuje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR