Glas Javnosti

Prva veštačka materica mogla bi da rodi 30.000 beba godišnje

Društvo
Autor: Glas javnosti

EctoLife je prva "veštačka materica" na svetu, čiji je začetnik Hašem Al-Gaili

Takozvani "Elitni paket" bi omogućio da se embrion genetski modifikuje pre nego što se implantira u veštačku matericu. A budući roditelji bi mogli da biraju ne samo boju očiju i kose, visinu i inteligenciju, već i da izbegnu nasledne genetske bolesti.

EctoLife bi bio prvi objekat na svetu sa veštačkom matericom koju pokreće obnovljiva energija. "Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 300.000 žena umire zbog komplikacija u trudnoći" – objašnjava začetnik projekta "veštačka materica".


Hašem dodaje da je njegovo rešenje namenjeno i ženama kojima su hirurški odstranjene materice zbog raka ili drugih stanja. EctoLife bi takođe mogao pomoći zemljama koje pate od ozbiljnog pada stanovništva, uključujući Japan, Bugarska, Južna Koreja i mnogi drugi.

Prva "veštačka materica" na svetu

Hašem veruje da je tehnologija već dostupna, a ono što sprečava da koncept postane stvarnost su samo etička ograničenja . „U ovom trenutku nije dozvoljeno istraživanje ljudskih embriona starijih od 14 dana. Ako se ovaj zakon ublaži, EctoLife će se uveliko koristiti za 10-15 godina“ – napominje on. "Ljudi treba da postanu prijemčiviji za ovu tehnologiju."

EctoLife bi mogao da sadrži 75 laboratorija, od kojih svaka može da drži do 400 kapsula za rast ili veštačkih materica. Svaka kapsula je dizajnirana da precizno replicira uslove u materici. U jednoj zgradi bi na ovaj način moglo da se rodi i do 30.000 beba godišnje.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Hashem Al-Ghaili (@hashem.alghaili)

Veđtačka materica može zvučati kao naučna fantastika, ali to je sledeći korak u reproduktivnoj tehnologiji. 25. jula 1978. godine, devojčica po imenu Luiz Braun rođena je u Oldham i Okružnoj opštoj bolnici u Mančesteru, Engleska . Ono što je njeno rođenje učinilo tako posebnim je to što je Luiz začeta u petrijevoj posudi i prvo dete začeto vantelesnom oplodnjom (IVF).

Luizinoj majci je uklonjena zrela jajna ćelija iz jednog od njenih jajnika i kombinovana sa spermom Luizinog oca. Nastali embrion je zatim prebačen u matericu gospođe Braun. Devet meseci kasnije, Luiz je rođena. Braunovi su začeli drugu ćerku, Natali, takođe putem vantelesne oplodnje. U maju 1999. godine, Natali je ušla u istoriju postavši prvo dete vantelesne oplodnje koje je rodilo svoje dete. U decembru 2006. Luiz je sledila taj primer i rodila zdravog dečaka. Trenutno se više od 8 miliona dece godišnje začeti ovim metodom.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR