Glas Javnosti

PRVA MEĐUNARODNA AKCIJA ČIŠĆENJA DUNAVA: Evo kako će biti u SRBIJI!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Desetog septembra ove godine prvi put će se na međunarodnom nivou održati velika akcija čiji je cilj da sve podunavske zemlje očiste svoja priobalja.

DonauCleanUp je naziv akcije za koju je prijavljivanje u toku, a cilj je da odziv bude što masovniji.  

– Beograd kao srpska metropola ne bi smeo da izostane iz učešća u ovom važnom događaju. Problem plastike je problem cele planete, a Srbija je prepoznatljiva po zapuštenim priobaljima reka i to je slika koju je potrebno promeniti, kako zbog negativnog uticaja na planetu i sav živi svet na njoj, tako i zbog našeg lošeg imidža – poručuju iz udruženja “Bela čaplja 1165” iz Krnjače, beogradskog naselja na levoj obali Dunava.

Podsetimo da je ovo udruženje u maju mesecu dočekalo nemačkog profesora Andreasa Fata, koji je u okviru projekta Cleandanube plivao od izvora Dunava do Crnog mora, a kako bi mu ukazali na problem uništavanja prirodnog dobra u oblasti bare Reva, i prezentovali ideju o “Beogradskom - dunavskom parku” umesto industrijske zone.

Članovi udruženja “Bela čaplja” nekoliko  godina unazad uklanjaju otpad sa leve obale Dunava, čime su privukli pažnju tima Cleandanube, i zbog čega su inicirali da i Beograd bude obavezan učesnik DonauCleanUp međunarodne akcije. Ideja je da se što više građana uključi u ovu akciju i da se radi na više lokacija.

Pozivaju se svi građani, sportski klubovi, studenti, inicijative, društveno odgovorna preduzeća, ugostiteljski objekti na vodi, i sve zainteresovane strane da uzmu svoje učešće u ovoj velikoj i važnoj akciji 10. septembra na više lokacija u Beogradu.

Učešće u organizaciji ovog događaja za sada su uzela i udruženja: “Srce grada” na Dorćolu, “Zemunski zgubidani” u Zemunu, inkluzivno udruženje “Živi svoj san” u Crvenki, “Bela Čaplja 1165” na Revi.  

Za sada će u akciji DonauCleanUp učestvovati podunavski gradovi i manja mesta iz Nemačke, Austrije, Mađarske.

Osim Beograda, u Srbiji su prijavljene sledeće lokacije: Stari Slankamen, Sremski Karlovci, Gornje podunavlje.Građani se, takođe, mogu samoorganizovati i prijavljivati svoje lokacije ukoliko već ne postoje na spisku sa linka, ili na gore navedenim lokacijama. Prijave se mogu vršiti putem linka: Međunarodna akcija čišćenja Dunava.

– Desetog septembra svi ćemo biti veliki DonauCleanUp tim! – poručuju iz “Bele čaplje”.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR