Glas Javnosti

Proizvođači paradajza OGORČENI na državu: Za deset dinara nam se ne isplati ni da ga beremo

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zbog niske otkupne proizvođači iz Lebana i Vlasotinca ovih dana su u znak protesta bacali u kontejnere paradajz. Oni humaniji su rešili da ga poklone sugrađanima

Cena je pala na svega 10 dinara po kilogramu.

„Treba mi 50 dinara da uzgojim kilogram paradajza, za 10 dinara ne isplati se ni da ga berem. Po ovoj vrućini nek izađe neko da ga bere, kome se isplati da ga prodajem za 10 dinara“, kaže Tomislav Ilić iz sela Zloćudovo.

 On kaže da već pet godina sarađuje sa istim ljudima kojima predaje povrće i da od proleća do jeseni isporuči nekih 100 tona što paradajza, kupusa i ostalog.

„Ne možemo njima da damo robu po većoj ceni od pijačne. Prošle godine cena je bila 100 dinara, odjednom je ove pala na 60, 70 onda na 10. Šta možete danas da kupite za 10 dinara. Dajte detetu toliko da vidite šta može da kupi. Sramota za državu i Vladu“, kaže ovaj proizvođač iz okoline Leskovca, piše Danas.

Ilić ima 66 godina i kaže da se od detinjstva bavi proizvodnjom povrća, to su radili njegovi roditelji, to radi i on i njegov sin i snajka. Ako se ovako nastavi, napominje, neće moći da obnove godinu.

„Treba platiti humus, đubrivo, paradajz, gajbice i to je već 50 dinara, bez radne snage, nju ne računam jer mi radimo sami. I da hoćemo ne možemo da platimo radnike jer za 2.000 dinara neće niko da radi, traže 3.000 dinara“, kaže Ilić. On nije protiv uvoza, ali pita i kupce i državu šta fali domaćem paradajzu.

U porodičnom gazdinstvu Saše Marjanovića iz Turekovca kažu da je tačno da proizvođači pakuju i bacaju paradajz u kante i kontejnere jer su očajni.

„Nema smisla da je pakla cigareta 350 dinara, a da paradajz prodajemo za 10 dinara. Meni još nije stigao jer imam neki kasni, ali drugim proizvođačima iz okoline je strašno jer su se ljudi zadužili, a obično se dugovi vraćaju kada se proda roba koju imaš. Sada su došli do toga da nemaju ništa“, naglašava Saša Marjanović.

Da proizvede kilogram paradajza njega košta 40 dinara i u ovoj situaciji bi, kako kaže, bio zadovoljan i sa 10 do 15 dinara zarade, ali, napominje, da sve ispod toga zaista nije dobro. U pojedinim domaćinstvima koja osim drugog povrća u plastenicima uzgajaju i paradajz kažu da su neki imali sreće jer su uspeli da svoj paradajz isporuče po starim cenama, dok još nisu pale na 10 ili 15 dinara, ali da su svi kojima je sada rod sazreo u velikom problemu jer su cene ispod svakog minimuma.

Cene paradajza u prodavnicama ovih dana idu od 80 dinara, koliko je u jednom marketu na akciji do 150 i 170 dinara za kilogram u nekoliko drugih trgovinskih lanaca.

 
Na beogradskim pijacama kilogram ovog povrća u petak je mogao da se kupi samo na jednoj pijaci u prestonici za 50 dinara, najčešće su to cene u proseku od 120 do 150 dinara, na nekoliko pijaca u gradu cena je išla i do 200 i 220 dinara za kilogram.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR