Glas Javnosti

Проверите да ли ваш послодавац пази на правила: Ово су њихове обавезе у ванредном стању

Društvo
Autor: telegraf.rs

Ванредно стање подразумева и правила понашања за послодавце. Пред вама је подсећање која су то права и обавезе послодаваца и запослених у оквирима ове ситуације?

Увођење ванредног стања не значи да престаје рад у привреди, приватном и јавном сектору, поручује Унија послодаваца Србије.

- Желимо да истакнемо, да и у овим временима послодавци уједињени у Унији имају право али и одговорност да нађу најбоља решења за себе, а у циљу опште равнотеже и стимулисања одрживог привредног раста, уз очување вредности достојанства и етике рада. С тим у вези, баш као и на седници Социјално-економског савета Републике Србије, упозораваћемо на проблеме и предлагати решења која ће смањити економску исцрпљеност послодаваца условљену пандемијом вируса ЦОВИД-19 - кажу они.

Из Уније подсећају на обавезе послодаваца:

Пооштрене су мере које се односе на ограничавање јавног окупљања на отвореном и у затвореном простору (до 50 лица), тако да дистанца између лица мора бити најмање два метра, као и да на површини од четири квадратна метра не може бити више од једног лица.
Власници пословних објеката су у обавези да испред објекта назначе укупан број лица која могу боравити истовремено унутар истог. Ова одлука се не односи на послодавце који због радне обавезе и специфичног начина организације рада објективно не могу применити ову меру.

Што се тиче извоза, пооштрена је и мера која се односи на забрану извоза лекова и сада се забрана извоза односи не само на лекове произведене у Србији, већ на све лекове који се налазе на нашој територији. Такође, поред сунцокретовог уља, забрањен је и извоз сунцокрета у љусци и полупрерађеног уља.

Ограничава се повећање цена основних животних намирница и заштитне опреме, а за прекршиоце ове наредбе предвиђене су строге казне.

Шалтери Управе за управне послове, у складу са одлуком Владе Републике Србије, неће радити. Управа неће примати захтеве за продужење личних докумената, а у току трајање ове одлуке документа која су истекла биће важећа.

Током трајања ванредног стања у Републици Србији је предвиђено да ће бити затворени вртићи, основне и средње школе, факултети.

Угоститељски објекти ће радити скраћено, док је у неким локалним срединама уведена забрана рада за исте.

Такође, Уредбом Владе Србије, препоручује се послодавцима да процес рада организују тако да сви који то могу раде од куће.

Тамо где није могуће организовати рад од куће, послодавац је у обавези да организује рад у сменама, да се обезбеди хигијенска сигурност објеката и заштита живота и здравља запослених и свих других лица која бораве у објекту, да се организују сви састанци електронским путем, одложе службена путовања.

С тим у вези, постоји и кратак Приручник о превенцији и контроли вируса ЦОВИД 19, који можете преузети овде

- Имајући у виду све наведено, такође подсећамо послодавце, да у складу са Законом о раду и Уредбом Владе Републике Србије о организовању рада послодаваца за време ванредног стања, у циљу очувања своје економске активности, могу да предузму следеће мере, свакако уз доношење посебних решења.

Такође, Привредна комора Србије, покренула је Инфо сервис уз помоћ кога привредници могу да се информишу о свим кључним питањима у вези са пословањем у земљи и иностранству, утицају на поједине секторе, као и о најновијим дешавањима, званичним препорукама и мерама.

Уколико имате проблем или питање у вези са транспортом, обезбеђењем сировина, снабдевањем, извозом и увозом, учешћем на сајмовима, Унија позива да се електронским путем или телефоном обратите како бисте се информисали и добили помоћ у прилагођавању пословања у складу са актуелним мерама.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR