Glas Javnosti

Протестна шетња трудница и породиљa „Маме су закон“: Бебе да се рађају а сићом нас гађају“

Društvo
Autor: Глас јавности / ДАНАС / од 26.09.2018.

Протестна шетња трудница и породиља под слоганом „Маме су закон“ због новог Закона о финансијској подршци породици са децом којим су многе будуће мајке дискриминисане умањењем накнаде за одсуство са посла, одржана је данас у центру престонице.

После окупљања у 17 сати на Тргу Николе Пашића, труднице и мајке су трасом од Булевара Краља Александра и Кнеза Милоша стигле до зграде Владе Србије. Оне су, уз подршку бројних заинтересованих грађана овде надлежнима поновиле захтев да се измени закон који дискриминише одређене категорије мајки.

Породичну шетњу обележиле су и сликовите поруке на транспарентима алудирајући на увредљиве слогане којима је држава покушала да покрене кампању за подстицај наталитета. „Беба да цвета а боловање смета“, „Бебе да се рађају а сићом нас гађају“, „Нови закон: рађајте, али када одете у пензију“ – неке су од парола које изражавају незадовољство грађана.

Око хиљаду грађана различитих генерација са децом и пријатељима чинило је породичну поворку која се упутила ка дому извршне власти.

Окупљенима су се испред зграде Владе обратиле новинарка Тамара Спаић, трудница Стефана Зарић, породиља Данијела Николић и трудница Милена Јовичић из иницијативе „Маме су закон“, Ана Кнежевић, мајка детета са инвалидитетом и председница удружења „Ево рука“ из Земуна, Љупка Михајловска, народна посланица која је учествовала у писању Предлога закона и Татјана Мацура, народна посланица, предлагачица измене закона из иницијативе „Маме су закон“.

Критика овог закона ујединила је у ставу велики број политичких опција и невладиних организација, па је међу окупљенима било чланова Народне странке, Нове странке, покрета Двери, Покрета центра, Покрета слободних грађана, Демократске странке и бројних других. Ипак, нико од њих није се издвајао као организатор јер је и раније наглашено да протест није политички обојен.

Измене које је донео нов Закон о финансијској подршци породици са децом требало је да бар у некој мери побољшају положај родитеља у Србији. Ипак, овај закон изазвао је оштре критике јавности јер у пракси заправо доноси приличну штету великом броју мама које ће годину дана имати мању плату и то у најкритичнијем и финансијски најзахтевнијем периоду. Многе мајке остаће ускраћене и за минималан износ примања који им је законом загарантован, што буквално значи да по новом обрачуну, плата на породиљском може да буде и 1. 000 динара. Са друге стране, апсурдно је што је прецизиран максималан износ плате, па ће оне мајке које су до сада зарађивале велике новчане износе, практично бити кажњене уколико добију дете јер ће им се исплаћивати смањена накнада.

Глас јавности / ДАНАС / од 26.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR