Glas Javnosti

PROTESTI SE NASTAVLJAJU, ĆUTA PORUČUJE: Biće nas sve više i u još gradova! Branimo Srbiju i slobodu (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srbija posle jučerašnjeg dana više ne može biti ista – to će biti Srbija koja je spremna da brani svoje dostojanstvo, svoju vodu, vazduh i zemlju, rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta iz „Ekološkog ustanka“ na današnjoj konferenciji za medije ispred Predsedništva Srbije, povodom jučerašnjih protesta i blokade puteva.

Zahvalio je svim građanima u više od 50 gradova koji su juče izašli da brane slobodu, posebno studentima, penzionerima i dijaspori.

– Niko više neće moći da nam otima ono što pripada svima nama, a to je naša zemlja. Na nama je da odlučimo šta dalje radimo. Pozivam sve ljude da sledeće subote budu spremni da nastavimo sa blokadama sve do ispunjenja naših zahteva – istakao je Jovanović.

O detaljima sledećih protesta javnost će biti obaveštena nakon dogovora sa ostalim organizatorima, ali, kako je naveo, početak će verovatno biti u isto vreme, u 14 sati, i u mnogo više gradova. 

Nebojša Zelenović iz „Zajedno za Srbiju“ naveo je nove zahteve: da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije donese zakon kojim će se rudnik litijuma u dolini Jadra, kako se izrazio, izbrisati, bez obzira na to o kojoj kompaniji bi se radilo, kao i da se, takođe po hitnom postupku, smene članovi Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i predsednica tog tela Olivera Zekić.

Ona je, kako je obrazložio, učesnike protesta nazvala banditima i založila se za to da se svi pohapse. Prema njegovoj oceni, REM duže vreme radi mimo svojih ovlašćenja. 

S druge strane, dodao je Zelenović, pojedini mediji iznose neistine o opasnostima od zagađenja i o stanju životne sredine. Zahtev je, takođe, kako je naveo, da se javni medijski servisi otvore za stručnjake koji bi izneli činjenice i objasnili kako voda, zemlja i vazduh moraju biti zaštićeni. 

– Jasno je da je novi Zakon o eksproprijaciji donet za potrebe Rio Tinta, i bilo bi skandalozno da nedavno usvojeni Zakon o referendumu ostane, ocenila je  advokat Danijela Nestorović i založila se za to da stručnjaci iz oblasti ustavnog i upravnog prava objasne javnosti o čemu se radi u tim zakonima i koja su prava građana poništena i povređena. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR