Glas Javnosti

Protest u organizaciji "Ženske solidarnosti" se okupio na Terazijama

Društvo
Autor: Glas javnosti/rts

Na poziv "Ženske solidarnosti" ispred redakcije "Informera" na Terazijama održava se još jedan protest na kome su se okupile uglavnom žene.

Učesnici nose transparente "Nijedna više", "Žena je rodila sve nas, žena će roditi i revoluciju", "Ženska trauma nije izvor prihoda", "Želimo ti žensku revoliciju" i "Ženski svet je moguć"

Tu su i transparenti "Na nasilje se ne kliče, nasilje se sprečava", "Silovanje nije megaekskluziva", kao i "Ništa mi ne možeš na silu".

Okupljeni su povicima i zviždanjem izrazili protest zbog intervjua Informera s višestrukim silovateljem, ali zahtevaju i da nasilje nad ženama prestane, kao i da mediji poštuju novinarski kodeks kako ne bi dodatno traumatizovali žrtve, a da institucije rade svoj posao.

Uklanjanje intervjua Informera s višestrukim silovateljem sa svih portala radi zaštite žena od retraumatizacije i zaštite njihovog dostojanstva, prvi je zahtev učesnika protesta.

Traže i da se ukine javno finansiranje svih medija koji neetički izveštavaju i prodaju, kako kažu, "naš strah". 

Zahtevaju i da u slučaju hapšenja višestrukog silovatelja institucije postupaju odgovorno i da uvedu hitan nadzor.

Pored toga, traže i registar koji će obezbediti praćenje silovatelja i nasilnika i obezbediti njihov adekvatan nadzor.

Policija obezbeđuje prolaz u kojem se nalazi redakcija Informera, a više policajaca se nalazi i nedaleko od Čumićevog sokačeta.



Višestruki silovatelj I.M. priveden je juče i određeno mu je zadržavanje zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti nakon što je protiv njega dostavljena krivična prijava od strane dnevnih novina Informer.

Kako je navelo Tužilaštvo, iz navoda prijave krivično delo izvršeno je dana 27. septembra na štetu novinarki koje su vodile intervju sa prijavljenim, a u vezi razgovora sa njim, odnosno davanja izjava za vreme snimanja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR