Glas Javnosti

Protest poljoprivrednika – u Subotici blokirana najznačajnija saobraćajnica

Društvo
Autor: Glas javnosti

Treći dan protesta poljoprivrednika u centralnoj Srbiji i Vojvodini. Kolona od 250 traktorista koji protestuju blokirala saobraćaj na putu Požarevac-autoput kod sela Ljubićeva. Blokade se nastavljaju i u Pančevu, Bogatiću, Zrenjaninu.

Policija i dalje ne dozvoljava poljoprivrednicima da uđu u Kraljevo. U Novom Sadu blokada klisanskog mosta, javljaju reporteri N1. U Subotici traktorima blokiran saobraćaj kod podvožnjaka.

Poljoprivrednici ne odustaju od protesta ni nakon što je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će predložiti Vladi da prihvati neke od zahteva poljoprivrednika. Oni, naime, kažu da su pregovarači koji su danas bili kod Vučića „pioni“ i „sateliti“ vlasti i „provladina udruženja“.


Predstavnici Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije izjavili su, posle sastanka sa Vučićem, da su zadovoljni jer su njihovi zahtevi najvećim delom ispunjeni.

Odgovarajući na kritike poljoprivrednika koji su i dalje u protestu, oni su rekli da su to „dve odvojene priče koje su se igrom slučaja spojile u jednu“.

Poručili su i da kao stočari ne mogu da budu nezadovoljni onim što im je danas ponuđeno.

Subotica podeljena na dva dela

Poljoprivrednici su danas od 14.30 časova radikalizovali proteste i sa 46 traktora do daljeg blokirali subotički, podvožnjak kod Nove opštine. To je najznačajnija saobraćajnica u Subotici, koja deli grad na dva dela.

„Naši zahtevi i dalje nisu prihvaćeni, niko nas ne zove na razgovor u Vladu Srbije. Ostajemo ovde do daljeg ili dok naši zahtevi ne budu prihvaćeni“, upozorio je predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković.
Traktori u Štrosmajerovoj ulici blokirali su saobraćaj od 10 časova, a potom otišli do podvožnjaka.

Policija sa obe strane blokade ispod podvožnjaka preusmerava saobraćaj, a u tom delu grada su i pripremni radovi za izgradnju novog podvožnjaka, povezani s izgradnjom nove pruge Beograd-Budimpešta.

Iz Rače očekuju „prepreke na putu“

“Krenuli smo, cilj nam je da do sutra stignemo u Beograd”, izjavio je za Nova.rs Milan Milošević iz Rače, jedan od organizatora protesta poljoprivrednika. On kaže da očekuju “prepreke” na putu i da se zbog toga poljoprivrednici pojedinačno “probijaju” kroz svoje opštine, kako bi stigli na lokaciju na kojoj će formirati kolonu traktora za odlazak u Beograd i protest ispred Skupštine Srbije zakazan za 18h.

Lokaciju i satnicu šumadijski poljoprivrednici ne žele da otkrivaju i za sada je samo njima poznato odakle će i kada, organizovano traktorima krenuti za Beograd, rekao je za Nova.rs Milan Milošević iz Rače.

On je otkrio da su odlazak za Beograd potvrdili poljoprivrednici iz Kragujevca, Rače, Batočine i Lapova, te da imaju najave da će im se, kako kaže, usput priključiti poljoprivrednici iz mesta kroz koja budu prolazili.

Mlošević kaže i da ima nezvanične informacije da su pojedini poljoprivrednici dobijali pritiske da ne učestvuju u protestu, pa su zbog toga, navodi on, pribegli strategiji da ne otkrivaju puteve kojima će ići.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR