Glas Javnosti

Protest nisu organizovali opozicioni lideri, nego radnici Fijata

Društvo
Autor: Glas javnosti

Granski sindikat metalaca "Nezavisnost" saopštio je da nije tačno da su pojedini opozicioni lideri organizovali dolazak Fijatovih radnika u Beograd, navodeći da su se "radnici sami organizovali i sami platili iz svog džepa autobuske karte do Beograda".

Taj sindikat je reagovao povodom izveštavanja pojedinih medija, koji „izvrću činjenice, a neki čak pozivaju i na linč radnika“, zbog čega će sindikat, kako je navedeno, biti prinuđen da podnese tužbu protiv tih medija.


„Radnici kragujevačkog Fijata blokirali su autoput Beograd-Zagreb kod Sava centra da bi iskazali svoje nezadovoljstvo odnosom poslodavca prema njima, a poslodavci su im, ne samo FCA Italia, već i Vlada Srbije“, navedeno je iz sindikata „Nezavisnost“.

U saopštenju se navodi da podršku radnicima može pružiti svako i da je dobrodošla "i od pozicije i od opozicije".

- Nažalost, niko se nije brinuo za zdravlje Fijatovih radnika kada su radili noćnu smenu od sedam sati uveče do šest sati izjutra. Nisu se brinuli za radnike koji su godinama u savijenom položaju, na traci u pokretu montirali delove", naveo je sindikat.

Granski sindikat metalaca "Nezavisnost" podsetio je da je godinama ukazivao na probleme i nepravilnosti u radu u kompaniji, ali da ih "niko nije čuo".

- Kada je krenulo otpuštanje radnika, poslodavac se nije udostojio da sedne da pregovara sa nama. Radnici su na početku pregovora predali svoja četiri zahteva u pisanoj formi, a do dan danas sa druge strane nismo dobili nikakvu pisanu ponudu, već samo pritiske da u Slovačku pošalju što veći broj radnika", naveli su iz sindikata.

Iz sindikata "Nezavisnost" su podsetili da su probali da ukažu na ozbiljnost situacije okupljanjem ispred fabrike, ali da im to nije uspelo.


- Dva puta smo blokirali magistralne puteve u Kragujevcu. Nije vredelo. Zato smo odlučili da dođemo u Beograd, kako bi se naš glas čuo tamo gde treba i uspeli smo. Ne radi se ovde o samo o visini otpremnine koju tražimo, već o izgubljenom zdravlju zbog rada u teškim uslovima ovih deset godina. Ako nas već teraju iz fabrike, neka nam plate makar deo zdravlja koje su nam uzeli", navedeno je u saopštenju Granskog sindikata metalaca "Nezavisnost" - prenosi rs.n1info.com

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP