Glas Javnosti

GLAS JAVNOSTI UŽIVO, PROTEST U BEOGRADU: 'Svetska povorka PROTIV RESTRIKTIVNIH MERA'! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na centralnom trgu Beogradu, Trgu republike, u subotu 20. marta oko 15:30 časova, počeo je protest protiv novih mera Vlade Srbije, usled povećanog broja zaraženih korona virusom u poslednjih nekoliko nedelja.

Na protest je došlo više od deset hiljada ljudi.

Organizatori protesta zvanično nisu poznati a svoje okupljanje nazvali su "protestom protiv globalizma i koronadoktature".

Okupljeni su uzvikivali "Nećemo migrante", "Ne damo svetinje", “Živela Sloboda”, “Ua krizni štab” a između ostalog drže transparente sa natpisom “Nema predaje” sa zastavom Srbije preko mape Kosova, zatim transparente sa porukama “Dok sa migrantima gradi se Beograd na vodi, mi nećemo živeti u sobodi”, “Stop kovid teroru”, ispisanom na špricu vakcine, kao i zastave sa crnogorskom amblemima i porukama protiv vakcinacije.

Nakon održanog govora na Trgu republike demonstranti su krenuli u šetnju ka RTS-u gde su se zaustavili. Predstavnici određenih nezavisnih medija su se obratili okupljenima govoreći o medijskoj blokadi koju, kako se čulo sprovodi RTS. Odatle su protestnu šetnju nastavili do Ustavnog suda Srbije gde su tu instituciju okrivili za nepoštovanje osnovnih Ustavom zagarantovanih prava na slobodu govora, kretanja i ličnosti. 

Demonstranti su se potom spustili do zgrade Vlade Srbije gde su pokazujući parole uputili protest premijerki Ani Brnabić. S obzirom ja ovaj protest globalan i da je u nekim evropskim gradovima dolazilo do sukoba sa policijom protest u Beogradu prošao je mirno. 

Na protestu je govorilo nekoliko ljudi, a govornici su negirali činjenice o virusu i vakcinaciji. Tokom govora čule su se i uvrede na račun medija i LGBT+ populacije, a neki od govornika predstavljeni su kao ekološki aktivisti i pozvali su na odbranu zemlje od kompanije RioTinto, koja bi u okolini Loznice trebalo da izgradi rudnik litijuma. 

Inače globalni sinhroni protesti su nazvani „Svetska povorka za slobodu, mir i demokratiju“ i najavljeno su kao mirna okupljanja, u 100 gradova sveta, uključujući i više hrvatskih gradova. a organizatori tvrde da su mere autoritarne i da su nanele više štete nego koristi.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR