Glas Javnosti

PROTEST ISPRED KUD-a BRANKO CVETKOVIĆ: Kako će se okončati spor oko PROSTORIJA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ni posle više od deset godina ne prestaje nadigravanje Saveza samostalnih sindikata Srbije i Kulturno-umetničkog društva „Branko Cvetković” oko prostora u Ulici Miloša Pocerca broj 10 odakle su folkloraši zbog izgubljenih sudskih sporova iseljeni pre tri godine.

Spor doživljava kulminaciju pre nekoliko dana kada je, prema tvrdnjama „Cvetkovića”, „izvršen nezakonit upad” u, kako kažu, „njihove prostorije”.

Sindikalci, nekad vlasnici, a danas korisnici zgrade, u zgradu su počeli da useljavaju svog novog podstanara – klub za „brazilski džijudžicu”.

Ali, ko zaista ima pravo da taj objekat koristi i da li je to „upad” ili SSSS, koji trenutno ima pravo korišćenja ovog objekta, prostorom „može da raspolaže kako hoće” – dve strane ne mogu da se saglase.Time je SSSS povredio više pravnih akata i dozvolio izdavanje prostora trećim licima zarad sticanja sopstvene koristi – tvrdi Miloš Bajić, predsednik KUD-a, objašnjavajući da je nepokretnost, koja je u svojini republike, 2018. godine Zaključkom vlade njima data u zakup na pet godina po povlašćenim uslovima. To je, kaže, potvrđeno i ugovorom koji je godinu dana kasnije potpisan sa Republičkom direkcijom za imovinu. Ali, i dan-danas, folkloraši u taj prostor ne mogu ni da privire, piše Politika.

– Prvi put je Direkcija, ovlašćena da realizuje zaključak vlade, pokušala da nas uvede u prostor u maju 2019. godine. Nažalost, bez uspeha, jer prepreka vraćanju KUD-a bio je Savez samostalnih sindikata i njihovo obezbeđenje. Drugostepenom sudskom odlukom sindikatu je, međutim, ostavljeno pravo korišćenja dela objekta u Miloša Pocerca 10, ali ne i dela prostora koji je Zaključkom dodeljen KUD-u „Branko Cvetković” – tvrdi Bojić.

Društvo se, međutim, dodaje on, našlo u pingpong igrici između države i grada koji jedan drugome prebacuju odgovornost oko ponovnog uvođenja folkloraša u zgradu koju su decenijama koristili. Zato, kaže, još čekaju pravdu, a posle 73 godine boravka u Miloša Pocerca, sada rade u objektu u Admirala Geprata.

Iz SSSS-a, međutim, stižu dramatično drugačije tvrdnje. KUD, tvrde, obmanjuje javnost.

– Ti navodi da je prostor njihov samo su davanje neistinitih informacija i manipulisanje pravnim činjenicama, što KUD non-stop radi. Mašu nezakonitim ugovorom koji, da je sprovodiv, oni bi već bili useljeni. Reč je o falsifikatu koji nema ni zavodni broj ugovora i za to je Savez podneo krivičnu prijavu. Nismo mi nigde upali, mi smo u našem prostoru u kome smo na osnovu presuda Apelacionog suda. Savez ima pravo korišćenja i u toku je postupak za utvrđivanje prava svojine sa republikom. Savez može da raspolaže prostorom kako hoće – tvrdi Nađa Gojović iz SSSS-a i dodaje da je ova organizacija, dok je bila vlasnik zgrade, KUD-u davala prostorije da ih koristi u skladu sa namenom i radi očuvanja kulturnog nasleđa, a da on zauzvrat plaća troškove. To, kaže, nisu radili, a prostor su zloupotrebljavali, osim proba organizovali su semafor žurke, proslave za Novu godinu, čak su i reizdavali sportskim društvima...

Ali, da su možda, „loši momci” u ovoj priči baš sindikalci, vidi se iz odgovora Republičke direkcije za imovinu. Savez „Cvetkoviću” ne dozvoljava da uđu u objekat, a uzima podstanare, na šta po zakonu nema pravo.
Jer, vlasnik sporne zgrade je Republika Srbija. Kao „gazda” ona je upisana presudom iz 2013. godine, a 2016. je, kako dodaju, presudom Apelacionog suda odlučeno da SSSS odatle, ipak, ne mora da se iseljava.

Ali, stvari u javnoj svojini se, jasni su iz Direkcije, „ne mogu davati u podzakup, pa zato SSSS nema nikakvog osnova da prostor iznajmljuje. Nema pravo ni da njegovo korišćenje onemogućava „Cvetkoviću” jer dokumenti na koji se folkloraši pozivaju zaista postoje.

– Po našem predlogu vlada je 2018. godine donela Zaključak kojim je odlučeno da se deo predmetne nepokretnosti, koji čini poslovni prostor površine 612,60 kvadrata, neposrednom pogodbom da u zakup KUD „Branko Cvetković”. Sa tim udruženjem zaključen je Ugovor o zakupu od 12. 3. 2019. godine. Nakon toga, SSSS se obratio Direkciji radi „stavljanja van snage ponude o dodeljivanju predmetnog prostora u zakup KUD-u. Na sastanku je od SSSS-a zatraženo da ovom udruženju omogući ulazak u posed i nesmetano korišćenje nepokretnosti. Oni su to odbili pa do primopredaje, i pored više naših pokušaja, do danas nije došlo – ističu iz Direkcije i naglašavaju da su od Državnog pravobranilaštva zatražili da pokrene postupak protiv njih. Direkcija se, dodaju, obraćala i opštini Savski venac na čijoj se teritoriji zgrada nalazi, ali i Gradskoj upravi, predlažući im da SSSS-u otkažu gostoprimstvo jer nepokretnost koriste „suprotno nameni i ciljevima utvrđenim statutom, odnosno u komercijalne svrhe, s ciljem sticanja dobiti”. Ali, i jedni i drugi, međutim, proglasili su se nenadležnima.

Direkcija za imovinu: da se zgrada preda republici

Pred Višim sudom u Beogradu vodio se parnični postupak po tužbi Sindikata protiv Republike Srbije radi utvrđenja prava korišćenja za zgradu u Miloša Pocerca. U decembru je tužba povučena, a u januaru je advokat Tanja Nikčević podnela predlog za povraćaj u pređašnje stanje. Ako se taj predlog usvoji, Direkcija smatra da se mora izjaviti protivtužba koja bi utvrdila da je SSSS-u, zbog nenamenskog raspolaganja zgradom, prestalo pravo korišćenja. Zbog toga, smatraju, nepokretnost treba predati republici kao vlasniku.

– Ukazali smo Državnom pravobranilaštvu, s obzirom na to da grad Beograd u ovom momentu neće preduzeti bilo kakve pravne mere i radnje povodom sporne situacije, da je potrebno da oni pokrenu sudski postupak za utvrđenje prestanka prava korišćenja tog saveza na poslovnim prostorima u Miloša Pocerca koje ne koristi u skladu sa statutom – ističu iz Direkcije.

Iz ruke u ruku

1945. godine – Objekat u Miloša Pocerca 10 država je dala na korišćenje Sindikatu saobraćaja i veza, odnosno današnjem Sindikatu železničara Srbije, pa je i KUD „Branko Cvetković” kao njihovo društvo dobio pravo da tu bude.

1968. godine – Kao korisnik objekta uknjižio se Savez samostalnih sindikata Jugoslavije (SSSJ)

2007. godine – Kao pravni naslednik SSSJ pojavio se Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS)

2012. godine – država je tužila SSSS da bi utvrdila pravo svojine nad spornom zgradom i vratila je u svoje ruke

(Glas javnosti/Politika)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR