Glas Javnosti

PROTEST ISPRED "GEOKSA"! Radnici: Je l’ da jedemo gloginjke narednih meseci?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na ulazu u fabrički krug jutros od 7 časova okupolo se oko 150 radnika italijanske kompanije Geox koja od juče i zvanično zatvara pogon u Vranju.

Kako mediji navode protestovali su  uglavnom radnici iz proizvodnje, a svi oni uzalud su stajali  na suncu više od dva sata.

- Džabe smo ovde, stečajni upravnik Miloš nije hteo da siđe da popriča s nama. Rekli su nam ovi iz obezbeđenja da napišemo primedbe na papiriću i ostavimo tu. Sramota - kažu okupljeni, a prenosi portal Nova.rs.

Nakon nedelja neizvesnosti i spekulacija, prvog radnog dana nakon kolektivnog odmora radnike je dočekalo obaveštenje o postupku likvidacije na A4 papiru.

 

- Niko nas od šefova nije pozvao da nam to kaže dok smo bili na „odmoru“. Saznajemo da smo dobili otkaz preko društvenih mreža i medija - dodaju radnici.

Jedna od okupljenih radnica se zapitala “je l’ da jede gloginjke?“ dok država ne stigne da reši problem radnika “Geoksa”, dok druga komentariše da „nije ljudski“ što niko iz uprave nijee sišao „da se bar izvini“.

Jedan od njih je i tridesetogodišnji N.D. koji je sa platom od 39.000 dinara bio među „plaćenijima“.

 

- Kad imaš bolju poziciju imaš 2.000 dinara više mesečno i veći rizik da izgubiš prste- kaže revoltirani mladić koji nakon otkaza mora da traži posao u Beogradu, jer u Vranju nema drugu priliku.

- Ma, nema ništa od toga da svima nađu posao, sve je to laž, dodaje.

U međuvremenu se napravila gužva oko automobila s italijanskim tablicama u kojem je bio šef proizvodnje. Radnici su mu neko vreme blokirali put, ali nije bilo incidenata.

 

U jednom trenutku protesta na licu mesta se pojavila policija, koja nije intervenisala.

Policajci su najpre ušli u zgradu fabrike, a potom izašli i razgovarali sa radnicima o njihovim namerama.

Kako su precizirali, zahtevaju otpremninu, jer ne znaju od čega će živeti i šta će raditi narednih meseci.

Ovi ljudi, nažalost, imaju mnogo sličnih iskustva.

- Tako je bilo s Koštanom, pa onda sa Sančom, evo sad Geoks. Nikad nas nisu isplatili, radim ceo život i ponovo ništa - kaže na kraju starija žena.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR