Glas Javnosti
posta

PROTEST ISPRED FABRIKE LING LONG KOD ZRENJANINA: Građani i udruženja pred kapijama kineskog postrojenja!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Građani Zrenjanina i okoline, okupili su se ispred Ling Long fabrike u neposrednoj blizini ovog grada kako bi izrazili nezadovoljstvo trenutnom ekološkom situacijom u svom gradu. Protest je okupio različita udruženja, ekološke pokrete i stranačke aktiviste sa zajedničkim zahtevom, da se poštuju zakoni države Srbije a novinari ne ometaju u slobodnom izveštavanju.

Uz zastave Srbije i tranparente koji pozivaju da se zaštiti priroda, poštuju mediji i zemlja Srbija sa svojim zakonima, učesnici protesta svih generacija okupili su se po toplom vremenu baš na ulazu gradilišta fabrike pneumatika. 

Ovoga puta niko od kineskog obezbeđenja nije se pojavio da bi ometao prisutne novinare, koji su izveštavali sa skupa, prenosi Danas.

Kako je navedeno na skupu, koji je organizovao Pokret Oslobođenje, u saradnji sa Narodnom strankom, Strankom slobode i pravde, Demokratskom strankom, Pokretom Dveri, Pokretom “Slobodna Srbija”, Udruženjem “Zaštitimo Jadar i Rađevinu”, Udruženjem “Bitka za Košutnjak”, Pokretom “Buđenje”, Pokretom “Novi optimizam” i zrenjaninskim udrženjima, svi zahtevi će biti dostavljeni kineskoj ambasadi u Beogradu.

- Ne samo da Zrenjanin ima problem sa ovom prljavom investicijom, ovo je problem za celu našu Srbiju i dugujemo izvinjenje građanima što se nismo ranije uključili. Puno je ovde pogrešnih stvari urađeno, od poklanjanja 100 hektara plodnih oranica stranom investitoru, velikih državnih subvencija, izostanka Studije uticaja na životnu sredinu, netrasparentnosti celog projekta do maltretiranja aktivista i predstavnika medija. O svim tačkama koje smatramo spornim kao građani ćemo izvestiti pismeno kinesku ambasadu  – naveo je u obraćanju okupljenima predstavnik “Oslobođenja” Duško Kuzović.

Učesnicima skupa obratilo se više predstavnika organizatora, među njima potpredsednica DS Dragana Rakić, koja je istakla da problem Linglonga nije samo problem Zrenjaninaca već čitave Srbije.

- Svi smo jako zabrinuti, banatske košave će otrovan vazduh doduvati i do drugih gradova. Od početka smo se protivili ovoj fabrici, zašto da jedina kineska fabrika pneumatika u Evropi bude baš ovde. Niko ne razume tako dobro kao građani Zrenjanina, koliko si pravna država i poštovanje zakona važni za jednu državu, koliko je važno da institucije rade svoj posao i štite interese svojih građana. Da je to tako građani Zrenjanina bi odavno imali i zdravu vodu, i zdrav vazduh I zemljište i ne bismo bili prinuđeni da se danas ovde borimo  za nešto što nam je Ustavom zagarantovano – navela je Dragana Obradović, potpredsednica DS.

Nenad Grozdanić iz Srpskog pokreta “Dveri” rekao je da zna kako je građanima i šta za njih znači životna sredina, dok vlast dozvoljava da se po Vojvodini grade fabrike sa prljavim tehnologijama.

Za sutra u 14 časova, rečeno je na kraju skupa, najavljen je novi protest i to u Perlezu zbog tamošnje kineske fabrike “Fetiansuje”, koja je imala privremenu zabranu rada zbog nepoštovanja ekoloških standarda ali je pre nekoliko dana ponovo pokrenula proizvodnju. 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR