Glas Javnosti

PROTEST ADVOKATA IZ KRAGUJEVCA PROTIV ZAKONA O PARNIČNOM POSTUPKU: Nema pravde za građane ako samo bogati mogu na sud (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kragujevački advokati protestovali su ispred Palate pravde u ovom gradu protiv nacrta izmena i dopuna zakona o parničnom postupku.

Nacrtu zakona, na skupu, usprotivilo se oko 200 advokatica i advokata koji tvrde da i u ovom trenutku postoje mehanizmi za naplatu sudskih taksi.

-Tražimo kompletno povlačenje iz procedure koja je nazakonita, nije ostavljeno javnosti vreme za razmatranje zakona. Donose ga na prečac, a nije bilo ombudsmana i poverenika za informacije da učestvuje u raspravi, malo advokata , ali je zato bilo bankara i predstavnika USAID-a. Ovako fundamentalan zakon traži dugu javnu raspravu šire stručne javnosti. Današnji protest je početak a ići ćemo do kompletne obustave rada- reko je Zoran Mihalov, advokat iz Kragujevca, a preneo N1.

Kako Mihajlov dodaje „ni jedna vlast nije uspela da sputa ostvarenje osnovnih građanskih prava i ovo bi bio presedan“.

 

Kako poručuju advokati iz Kragujevca ovako bi bio „onemogućen pristup građanima pravdi jer bi na ovaj način bio uspostavljen imovinski cenzus kao pretpostavka pristupa sudu jer bi samo izrazito bogati mogli da se parniče“.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR