Glas Javnosti

PROSVETNI RADNICI POBEDILI NA SUDU DIREKTORKU OSNOVNE ŠKOLE U GORNJEM MILANOVCU

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prekršajni Sud u Gornjem Milanovcu doneo je presudu protiv direktorke Prve osnovne škole, Dragice Radišić, po prijavi opštinskog ogranka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, zbog nepoštovanja zakonitih procedura u rukovođenju školom. Ova presuda, koju nazivaju i istorijskom, vratila im je veru u institucije i bolje dane školstva, ne samo u Šumadiji, navode u Uniji SPRS.

 Naime, milanovački Prekršajni sud presudio je direktorki Dragici Radišić da je odgovorna jer nije postupila po zahtevu Unije SPRS, kao reprezentativniog sindikata što je po zakonu dužna,   kada su tražili da im dostavi informacije da li je pre raspisivanja konkursa u martu prošle godine, za prijem u radni odnos na neodređeno vreme nastavnika fizike, pribavila i njihovo mišljenje, kako je propisano Posebnim kolektivnim ugovorom. Takođe, ona je tu svoju zakonsku obavezu ignorisala i za radno mesto nastavnika informatike, pre raspisivanja konkursa u junu 2020. godine.

 Direktorka Radišić, kako saznajemo, na sudu se branila, pored primera iz susednih škola koji joj navodno idu u korist, ali i izvesnim odgovorom svom reprezentativnomn sindikatu , ali je sud, upoređivanjem dokumentacije, utvrdio da to nisu validne tražene informacije. Sve u svemu, milanovački sud joj je izrekao opomenu, uz obavezu plaćanja sudskih troškova, gde posebno obrazlažu:

 „Okrivljena je prekršaj učinila u uračunljivom stanju, a u pogledu vinosti okrivljena je postupala sa eventualnim umišljajem, jer je ista bila svesna da čini zabranjenu radnju koja čini obeležje prekršaja, pa je na istu pristala,“

 Zaposleni u milanovačkoj Prvoj osnovnoj školi podsećaju, posebno, i na kršenja zakona pri raspisivanju konkursa za izbor direktora u ovoj obrazovnoj ustanovi, gde su već, kako tvrde, već dva puta dokazane pravne neregularnosti i obaran je konkurs za rukovodioca ove škole. Nadaju se i da posle ove presude  nadležne prosvetne vlasti neće dozvoliti da im takva osoba i dalje  bude direktor, pa su obratili lokalnoj sampoupravi i široj javnosti apelom, čiji deo prenosimo:

 „Da li nam je dika da na čelu obrazovne institucije u Milanovcu vidimo osobu koja lomi noge pravdi?  Da li ćutanjem i skretanjem pogleda bilo ko od nas može da vrati poverenje u instituciju direktora? Da li smo pustili niz vodu i svoj učiteljski obraz zajedno sa jednim kolegom, koji je šutnut, jer se nekima to moglo? I, naravno, da li osobu od ovakvog ugleda vidimo kao uzor svojoj deci, pa ćemo je na čelo kolone? Šta li će nam deca naučiti,“ navode u pismu - apelu zabrinuti članovi iz milanovačkog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

 

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR