Glas Javnosti

PROSVETNI radnici OTVORENIM PISMOM podsetili PREMIJERKU i nove  ministre da se URUŠAVANJEM PROSVETE najbrže RUŠI DRŽAVA

Društvo
Autor: Glas javnosti

U pismu koje je ovog vikenda stiglo na adrese predsednice Vlade, Ane Brnabić, ministra prosvete Branka Ružića, ministra finansija Siniše Malog i ministarke državne uprave i lokalne samouprave Marije Obradović, koje u ime 150.000 zaposlenih potpisuje Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, u šest tačaka jasno se zahteva šta je najurgentnije da srpsko obrazovanje ne doživi raspad sistema zbog godinama nagomilanih i pod tepih guranih problema.

Iako u ovih šest zahteva preovlađuju oni o dugovanjima prema prosvetnih radnicima i gomilaju se godinama potpisnica otvorenog pisma vrhovnoj vlasti Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, u izjavi ua Glas javnosti, naglašava da su krenuli od potreba od kojih direktno zavisi gola egzistencija nastavnika i ostalih zaposlenih u našem obrazovanju.  

-Menjaju nam ministre prosvete kao na proizvodnoj traci, pa kad se okrenete iza sebe vidite jednu zajednička nit od upravo otišlog Mladena Šarčevića, preko Srđana Verbića, do Žarka Obradovića i svih prethodnika, gomile nerešenih problema u gotovo nepreglednom nizu od neulaganja u obrazovanje, neregulisanih platnih razreda, večito spornih načina primanja u radni odnos, da tek ne spomnjem odnos ministra i od njega postavljenih direktora škola prema prosvetarima. Takođe, večiti a retko ostvarljivi planovi, tržište udžbenika u monopolu stranih izdavača… Okreće se glava od činjenice da naša zemlja najmanje ulaže u svoje školstvo u Evropi! A izvlače paralele sa zemljama Skandinavije koje, da damo primer, ulažu 7.5 procenata svog budžeta, a mi 3.2 procenata budžeta u obrazovanje, objašnjava Jasna Janković  za Glas javnosti razloge za otvoreno pismo premijeri i miniustrima , dodajući da je položaj nastavnika devalviran i celokupnim odnosom društva prema njima, ali i nametanjem partijskih direktora škola koji jedino vode računa da opravdaju poverenje stranke koja ih je tu i postavila:

-Sve gori položaj prosvetnih radnika u društvu ne tiče samo zarada, već celokupnog odnosa društva prema učiteljima njihove dece. Stalno se podgreva sukob između roditelja i nastavnika, nastavnika i učenika, a katastrofalni zakon iz 2017. godine je partijskim direktorima otvorio vrata mobingu zaposlenih. Zatim, zatvaramo škole jer nema dovoljno đaka, a i dalje držimo broj od neophodnih 30 učenika u odeljenju, što je najveći apsurd. Uprkos većem mortalitetu, nego natalitetu i odlasku mladih da negde drugde rađaju decu, prosveta se i dalje smatra troškom. Preračunava se gde i koliko može da se uštedi. Zatvorimo seosku školu pa pet đaka ode u gradsku, a za njima, logično, odu i roditelji,pa  se i učiteljica, naravno, iseli jer više nema tu šta da radi! Umesto da smanjimo broj učenika u odeljenju, time poboljšamo kvalitet obrazovanja, ostavimo male škole, da preko njih žive i male sredine, mi se borimo da uradimo kratkovido i pogrešno, objašnjava dalje Jasna Janković razloge za hitno preduzimanje mera za ozdravljnje jednogh od najvažnijih stubova društva jedne zemlje.

-Radeći u našoj prosveti stalno se pitate da li ova država zna za pravednost i da li je obrazovanje uopšte zanima. Diplome su na prodaju a šta će biti sutra, političare ne zanima, jer računaju da će već sutra doći neko drugi, pa neka taj razmišlja. Javnost i ne zna da trećina škola u Srbiji nema ni tekuću vodu, ni  pristojne toalete, da polovina njih nema fiskulturne sale. A tek nastavni planovi i program, to mora koliko juče da se menja, jer se u ovima više niko ne snalazi. I onda kažu evo vam novi minstar, još političar koji nikada nije radio u prosveti, ali ruku na srce naše obrazovanje nije videlo bolje dane ni sa bivšim kolegama. Jednostavno, ako bude želeo da radi, imaće Branko Ružić mnogo posla. Ako bude hteo da posluša struku, možda ćemo ponešto moći i da popravimo, makar socijalni dijalog, ako ništa drugo. Ali, da se razumemo, ključ svega jeste politika Vlade prema obrazovanju, a ona će, bojim se, biti identična jer to u ovoj Vladi nema ko da promeni. Pišemo im pismo dok su tek zaseli u fotelje, da ne bude kako nisu znali, ali da ne traže da budemo džentlmeni za prvih sto dana Vlade. Nema toga, neka na drugom mestu traže džentlmene, urušavanjem prosvete najbrže se urušava država, zaključuje i poručuje Jasna Janković za Glas javnosti.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR