Glas Javnosti

Prosvetni glasnik već objavio program za gimnazije bez pesama Desanke Maksimović, a sad svi peru ruke od odluke (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Programi srpskog jezika i književnosti za treći i četvrti razred gimnazije, u kojima nema dela Desanke Maksimović su već objavljeni u Prosvetnom glasniku od 2. juna, a pravilnik u kome se oni nalaze je potpisao ministar prosvete Mladen Šarčević 27. aprila.

Još prošle godine o ovim programima izjašnjavao Nacionalni prosvetni savet i nikakvih primedbi na to što su izostavljena dela naše poznate pesnikinje nije bilo, potvrdili su medijima pojedini članovi NPS-a.

Sada, međutim, svi tvrde da sa celom pričom nemaju ništa i odgovornost prebacuju na Komisiju za srpski jezik i književnost koju je formirao Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a koja je samo sačinila predlog, imajući svoje obrazloženje zašto su izostavljena dela Desanke Maksimović iz gimnazijskih programa književnosti.

Koordinatorka komisije Dejana Milijić Subić potvrdila je da joj ceo dan stižu pretnje i uvrede, a na meti kritika se, prema našim saznanjima našao i prvi čovek Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović.

Ministar prosvete, međutim, kaže daodluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog čuvena zbirka velike pesnikinje „Tražim pomilovanje“, nije konačna.

On je istakao da Ministarstvo neće dozvoliti da se ni na koji način smanji učešće Desanke Maskimović u okviru programa nastave predmeta srpski jezik i književnost. Kako je istakao, radi se o pokušaju Zavoda da se preorganizuje ono što Desanka Maksimović ima u školskom sistemu, ali ono što je važno istaći da je sve u proceduri i radnoj verziji.

Premijerka Ana Brnabić komentarisala je na Tviteru ovaj slučaj. Ona je napisala: „Nikada se Desanka Maksimović neće izbacivati iz obrazovnog sistema Srbije. Nikada. Tačka.“

Jasna Janković, predsedica Unije sindikata prosvetnih radnika, koja je članica Nacionalnog prosvetnog saveta kaže za Danas da se NPS o programima za treći i četvrti razred gimnazije izjašnjavao još u novembru prošle godine i da su oni prihvaćeni, te da se nijednog trenutka nije govorilo o Desanki Maksimović.

(Izvor: Danas/Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR