Glas Javnosti

ПРОСВЕТАРИ ЈОШ УВЕК З ШТРАЈКУ: Синдикалци процењују да се у више од хиљаду школа настава одвија уз скраћене часове

Društvo
Autor: Глас јавности / ПОЛИТИКА / од 03.10.2018.

Не можемо да прекинемо штрајк јер нисмо добили ништа конкретно, кажу синдикалци после разговора с представницима министарстава просвете, финансија и државне управе.

Штрајк у школама се наставља, часови ће бити скраћени на пола сата бар до четвртка, 4. октобра, за када је заказан нови састанак представника синдиката и ресорних министарстава.

Ово је, у најкраћем, биланс састанка представника министарстава просвете, државне управе и финансија с председницима синдиката образовања. Како су нам рекли Јасна Јанковић, из Уније синдиката просветних радника, и Томислав Живановић, из Гранског синдиката „Независност”, преговори се настављају, али скоро двочасовни састанак није донео конкретне резултате.

Јасна Јанковић каже да ће школе бити у штрајку све док не буду донесене писане одлуке у вези са захтевима синдиката. Задовољни смо како је министарство финансија представило положај просвете у разговору с представницима ММФ-а, коментарише састанак Јанковићева и објашњава да је министарство предочило представницима Фонда да запослени у просвети морају да буду у бољем положају него до сада. „То је за нас корак напред, мада је ММФ тај који ће разрезати колач”, каже Јанковићева.

И Томислав Живановић истиче да се представници министарстава нису изјашњавали о конкретним захтевима синдиката и да то неће бити могуће до следећег четвртка, када буду завршени преговори са Међународним монетарним фондом. Ми смо се сагласили да не износимо никакве детаље док се не буду знале основица и количина новца намењеног за плате у јавним службама, рекао нам је Живановић. Тек после тога требало би да буде разрађен систем платних разреда и напредовања. Али на основу досадашњих преговора не можемо да прекинемо штрајк, јер нисмо добили ништа конкретно. Сада покушавамо да пронађемо модел који ће бити прихватљив за све запослене, али смо свесни да не можемо да идемо против владе и министарстава рушењем система образовања, каже представник „Независности”. Напомиње да су преговори засновани на компромису као решењу: „То решење неће бити ни на једној ни на другој страни, него између”.

Синдикалци процењују да се у више од хиљаду школа настава одвија уз скраћене часове.

Глас јавности / ПОЛИТИКА / од 03.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR