Glas Javnosti

PROŠLO JE 22 GODINE! UOČI NOĆI NATO AGRESIJE 'Nadali smo se da će nas GUSTA MAGLA oko obale Save bar malo sačuvati..'

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ove godine 24. marta 2021. godine navršava se 22 godine od početka NATO agresije, koja je trajala 78 dana i u kojoj je prema procenama koje nisu konačne poginulo više od 3.000 civila od kojih je bilo 88 dece.

Tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju napalo je 19 članica NATO-a predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama. Pokrenuta je operacija "Alied Force".
Tokom trajanja agresije NATO pakt je u vazdušnu kampanju uključio skoro 2.000 letelica razne namene.

Priča o tome kako je počela NATO agresija je odavno poznata svima. Međutim, postoje neke stvari koje nisu ispričane.

Ostalo je nedorečeno šta se dešavalo noć pre na nebu iznad Srbije i u okruženju, a zapravo to je bio prvi vesnik jedinicama VOJIN, raketašima na dežurstvu i komandnom kadru u Operativnom centru RV i PVO da uskoro sledi početak NATO agresije.

Naime, tog 23. marta 1999. raketni divizioni 250. raketne brigade RV i PVO VJ već su zauzimali položaje oko Beograda.

Neki divizioni poput 3. raketnog diviziona u večernjim časovima prevedeni su bili u pripravnost broj 3.

Obični građani jesu slutili da se priprema napad, ali niko nije mogao da sluti da se napad približava.

Pojedinim divizionima je već naslućeno da bi oko 23 časa mogli da budu prevedeni u pripravnost broj 1, što je značilo spremnost za trenutno dejstvo po ciljevima u vazdušnom prostoru, podseća Kurir.

"Prva borbena posluga zauzela je svoja mesta i čekala dalja naređenja. Slika osmatračkog radara pokazivala je vazdušnu situaciju u krugu od 250 kilometara. Nešto oko 23 časa vazdušni prostor nad teritorijom bivše SFRJ ostao je bez ijednog civilnog aviona. Saobraćaj svih onih koji su preletali Balkan ustaljenim maršutama pretvorio se u vidljivo gusto 'usmereni tok' kroz Mađarsku, Rumuniju i Bugarasku. Nije bilo dileme, počelo je, ili će uskoro početi!", zapisao je na početku svoje knjige "Pad noćnog sokola", pukovnik u penziji Slaviša Golubović, koji je dodao još jedan zanimljiv detalj:

"Nada da će nas gusta magla, koja je te noći obavijala obale Save, bar malo zaštititi, ubrzo nas je napustila. Nebo je postalo kristalno čisto. U isčekivanju najgoreg dočekali smo jutro. U 6.10 bili smo prevedeni u pripravnost broj 3.".

Tadašnji komandant RV i PVO VJ general-pukovnik Spasoje Smiljanić u svojoj knjizi "Agresija NATO - ratno vazduhoplovostvo i protivvazdušna odbrana u odbrani otadžbine" navodi da su obaveštajni organi RV i PVO još 19. marta dali informaciju komandi da će do agresije doći u narednim danima.

General Smiljanić navodi u knjizi da je vazdušni saobraćaj u koridorima iznad Mađarske, Rumunije i Bugarske tog 24. marta 1999 i dalje bio veoma živ, ali da je između 17 i 18 časova došlo do postepenog smanjivanja vazdušnog saobraćaja iznad ovih zemalja da bi posle 18 časova poptuno prestao.

Foto: Instagram

"Čisto i prazno nebo iznad jugositočne Evrope, za laika je bilo iznenađenje, meni je bilo izvesno da uskoro počinje agresija na šta sam upozorio grupu za borbeno komandovanje na privremenom komandnom mestu Konade RV i PVO u zgradi Komande u Zemunu i komandante Korpusa RV i PVO", napisao je general Smiljanić.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR