Glas Javnosti

PROSLAVLJEN JUBILEJ 180 GODINA RADA BIBLIOTEKE: Dugovečna biblioteka SANU

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti obeležen je 180. rođendan Biblioteke. Dan je bio posvećen pesniku Vasku Popi povodom stogodišnjice rođenja.

Prvih 14 knjiga, na srpskom, ruskom i nemačkom jeziku, Društvu srpske slovesnosti, preteči današnje Akademije, poklonio je Dimitrije Tirol, pisac, autor gramatike, prevodilac. Tako je rođena Biblioteka SANU, piše RTS.

- Biblioteka, pa ni ova naša, se ne sastoji nužno od pročitanih knjiga ili onih koje ćemo jednom ipak pročitati. Tačnije je ustvrditi da se sastoji od knjiga koje možemo ili bismo mogli da pročitamo - pa makar ih nikada ne pročitali! Takve kakve su, one su zatočnici znanja, a znanje je, na kraju krajeva, verovatno ipak važno - rekao je akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU.


Dan poklona starog 180 godina i pesnika Vaska Popu povezuju mnoge činjenice.

- Pre pedeset godina, Vasko Popa je primljen u SANU, pre dvadeset godina, njegove zbirke poezije na srpskom i prepevi na druge jezike, antologije u kojima je zastupljen, knjige na nekoliko jezika, s posvetama i bez njih, preuzela je Biblioteka SANU i oformila legat. Tako se Vasko Popa vratio u SANU, da u njoj trajno ostane - izjavio je akademik Miro Vuksanović, upravnik Biblioteke SANU.
- Smisao, usuđujem se da kažem, onaj najdublji, egzistencijalni, izgleda postoji još jedino u pesmi, u njenoj neodgonetljivosti, nadomak nerazumljivosti. Popa je, po svemu, čuvar tog zatajenog ili zaturenog smisla sveta - kaže profesor dr Mihajlo Pantić.


Njegov legat ima četiri hiljade knjiga i časopisa i čini značajan deo ove, naše najveće naučne biblioteke u kojoj se nalazi milion i po štampanih i elektronskih publikacija.

Na policama su prave retkosti, biblioteka Vuka Karadžića, njegov lični primerak Rečnika srpskog jezika sa zapisima na marginama, Milankovićev Sunčani kanon, zbirke Batuta, Alasa, Grola, Kiša, bogata duhovna riznica.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR