Glas Javnosti
posta

PROSLAVILI 25. ROĐENDAN: Specijalni rezervat prirode Zasavica se prostire na čak 1.825 hektara

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bara Zasavica je zaštićena kao specijalni rezervat prirode 1977. godine radi očuvanja prirodnog vodotoka i vlažnih staništa sa značajnom raznovrsnošću biljnog i životinjskog sveta.

Rezervat prirode ukupne površine 1.825 hektara, raširio se po teritoriji opština Sremska Mitrovica i Bogatić, pa ga danas rado svojataju i Sremci i Mačvani. Do njega se lako stiže zahvaljujući dobro raspoređenim putokazima.

Jedan od orijentira, koji se ugleda iz daljine, jeste visoka drvena kula – vizitorski centar koji predstavlja i centralno turističko mesto rezervata.

 

Specijalni rezervat prirode „Zasavica“ proslavio je svoj 25. rođendan od kako je od Vlade Republike Srbije proglašena za specijalni rezervat i stepena zaštite. Кarakteristično je po tome što je to prvo zaštićeno područje u Srbiji koje je dato na upravljanje jednoj nevladinoj organizaciji – Pokretu gorana Sremska Mitrovica i to veoma uspešno, piše Ozon media.

Tokom programa obeležavanja značajnog jubileja, predstavljena je fotomonografija rezervata Zasavica i otvorena spomen kuća profesora Jordana Aleksića.

Rezervatom već 25 godina uspešno upravlja Pokret gorana Sremska Mitrovica.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR