Glas Javnosti

PROMOCIJA RAZLIČITOSTI: Srbija danas obeležava Međunarodni dan verskih sloboda

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava podsetilo je da se danas obeležava Međunarodni dan verskih sloboda koji je ustanovlјen sa cilјem da se podrži duh jedinstva, tolerancije i uvažavanja svojstvenosti među pripadnicima različitih veroispovesti.

Međunarodni dan verskih sloboda nastoji da promoviše kulturu različitosti uz poziv da se svi prisutni načini izražavanja duhovnosti u datom društvu ispolјavaju u harmoniji.

Ministarstvo za lјudska i manjinska prava i društveni dijalog naglašava da Ustav Republike Srbije garantuje slobodu izražavanja vere ili verskih uverenja svojim građanima, obavlјanje verskih obreda, pohađanje verske službe ili nastave, pojedinačno ili u zajednici sa drugima, kao praktikovanje verskih uverenja, prenose Sremske vesti.


Podsećaju da je diskriminacija po osnovu veroispovesti zabranjena Ustavom, Zakonom o zabrani diskriminacije, kao i nizom zakona kojima se regulišu pojedine oblasti društvenog života, od obrazovanja, rada, zapošlјavanja, zdravstvene zaštite i drugo.

“U našoj državi pripadnici nacionalnih manjina su najčešće vernici crkava i verskih zajednica koje su različiti od većinske Srpske pravoslavne crkve. To znači da, osim prava na informisanje, obrazovanje, negovanje kulture, službenu upotrebu jezika i pisma, imaju pravo i na bogosluženje na maternjem jeziku. Ostvarivanje prava na slobodu mišlјenja i izražavanja može igrati pozitivnu ulogu u jačanju demokratije i borbi protiv verske netolerancije. Republika Srbija je posvećena afimaciji i ostvarenju načela verskih prava i sloboda”, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR