Glas Javnosti

PROMENJENI USLOVI ZA ODLAZAK U PENZIJU: Ovo je spisak potrebne dokumentacije!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svake godine u Srbiji ima manje oko 10.000 invalidskih penzionera. Pre petnaestak godina bilo ih je oko 400.000, a danas skoro duplo manje. U Srbiji je trenutno po podacima iz PIO Fonda u maju zabeleženo 258.044 invalidskih penzionera, što je 15 odsto.

Za samo godinu dana, od 2019. do 2020. broj invalidskih penzionera je manji za 10.385, dok je u periodu od decembra 2019. do maja 2021. manji za 18.224.

Statistika Fonda PIO pokazuje da je 1960. bilo 40 odsto invalidskih penzionera, da bi pre 15 godina došli na 34 odsto, a danas na 15 odsto.

Poštreni uslovi
Pre samo dvadesetak godina invalidsku penziju mogao je da ostavri skoro svaki drugi zaposleni, a na smanjenje odlaska svakako su uticali pooštreni propisi i uslovi koje oni moraju da ispune pri odlasku u prevremenu penziju.

Ranije je za odlazak u invalidsku penziju lekar procenjivao sposobnost prema poslu koji neko obavlja, a danas lekar procenjuje opštu radnu sposobnost. Dakle, po novim pravilima u invalidsku može samo zaposleni koji se proglasi nesposobnim za rad.

Primera radi pre petnaest godina je u invalidsku penziju mogao da ode i radnik koji radi na kucanju tekstova ako ima povređenju ruku. Danas je to nemoguće jer se procenjuje celokupna njegova sposobnost za obavljanje drugih poslova.

Spekulacije svedene na minimum
Kako bi se izbeglo manipulisanje uvedeno je i centralno pozivanje onih koji žele da dobiju invalidsku penziju, a rok za rešavanje zahteva je skraćen i traje u proseku do dva meseca.

Sa druge strane, kada se odobri invalidska penzija, zakazuje se još jedan obavezan pregled u roku od tri godine. Pravo na invalidsku penziju se može izgubiti ako se korisnik ne pojavi na ovaj kontrolni pregled.

 

Godine staža
Ako je uzrok invalidnosti povreda na radu ili profesionalno oboljenje, tada nije bitna dužina staža, ali za povrede van radnog mesta potrebno je da osoba ima najmanje 5 godina radnog staža.

za invalidnost nastalu do 20 godine, potrebna je godina staža
za invalidnost nastalu do 25 godine, potrebno je 2 godine staža
za invalidnost nastalu do 30 godine, potrebno je najmanje 3 godine staža

Potrebna dokumenta
Za dobijanje invalidske penzije potrebna je brojna dokumentacija i savet je da se po zahtev ode sa svom prikupljenom papirologijom.

Dokumenta koja su potrebna:

zahtev za invalidsku penziju
medicinska dokumentacija koju izdaje lekar
dokaz o veštačenju
izveštaj o povredi na radu, odnosno o profesionalnom oboljenju ako je osiguranik pretrpeo povredu na radu ili imao profesionalno oboljenje
dokaz o regulisanom vojnom roku (fotokopija vojne knjižice-original na uvid) ili uverenje vojnog odseka
dokaz o korišćenju prava - evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje
fotokopija lične karta
fotokopija zdravstvene knjižice
radna knjižica
uverenje o beneficiranom stažu

 

Kada uporedimo period od pre dve decenije i danas, u penziju se odlazilo zbog nekih manje ozbiljnih oboljenja. Danas su bolesti koje dovode do gubitka totalne sposobnosti za rad najčešće kardiovaskularna oboljenja, karcinomi i psihička oboljenja.

Inače, prosečna invalidska penzija u Srbiji u maju je iznosila 27.497 dinara i prima je oko 15 odsto od ukupnog broja penzionera.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR