Glas Javnosti

SRAMOTA! Proizvodnja na NULI, Obrenovac stao, a 325.000 evra na sat trošimo na struju (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od kada je prethodne noći počeo da pada sneg, u Srbji je nastupio crni scenario za Elektroprivredu Srbije. Zvanične informacije o broju domaćinstava koji su bez struje u Srbiji nema, a po svemu sudeći neće ni biti.

Pokušaj novinarskih ekipa da saznaju koliko ljudi je u Srbiji trenutno bez struje, u EPS-u kažu da je stupio na snagu novi pravilnik, po kom nemaju pravo da daju takve informacije.

Kulminacija haosa u EPS-u je prema saznanjima "Glasa javnosti" posledica loše organizacije i loše distributivne mreže koja se ne održava kako treba.

EPS od najvećeg investitora u zemlji i motora ekonomskog razvoja, danas postao jedan od najvećih problema.

Prema rečima izvora Glasa dobro upućenog u dešavanja u EPS-u jučerašnja havarija je rezultat toga što rudnik Kolubara od juče ne radi pa nema dopreme čak ni lošeg uglja, a u termoelektrani TENT A i TENT B radi samo po jedan agregat. 

Danas da u termoelektrani "Nikola Tesla A" radi jedan blok od ukupno šest, a da u TENT-u B jedan blok od ukupno dva. 

Ništa bolja situacije, gotovo katastrofalna,  nije ni u termoelektrani u Pančevu, gde je proizvodnja ravna nuli.

Rad elektrana 

Niko od nadležnih ne da prognoze dokle ovako, a ugalj nikad lošijeg kvaliteta, o čemu je Glas javnosti takođe pisao.

Trenutno, Srbija uvozi 1250 MW satno po ceni od 325 evra, to znači da svakog dana plaćamo milionske iznose za uvoz struje u Srbiju.

Izvoz struje šema (2) 

- Poslali voz "blata" i zapušili bunker, a posle nisu imali ni blata da pošalju. Zbog toga Obrenovac nema grejanje, jer agregat sa kojeg se greju je isključen. Agregat 2 u TENT-u B radi sa 1/3 snage. Takav rad sa niskim parametrima može da uništi blok. Trenutno se uvozi oko 1.000 MW po ceni skoro 250 evra. Struje nemaju sela oko Obrenovca i tome nije razlog elektrana već loša i neodržavana distributivna mreža - kaže izvor "Glasa".

Naš sagovornik navodi da je loša organizacija stvorila ovu haotičnu situaciju u EPS-u i doprinela sadašnjem stanju prinudnog uvoza po enormnovisokim cenama.

- Bunker odakle ide ugalj u kotlove je zapušen. To je razlog zbog koga elektrana koja je stub EPS-a radi sa manje od 20% kapaciteta. Konstantno se uvozi skoro 1/4 potreba za električnom energijom. Ta uvezena energija je pet puta skuplja od naše domaće proizvodnje.

Kako je najavljeno iz EPS-a poskupljenja struje neće biti do sredine iduće godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR