Glas Javnosti

PROIZVOĐAČI PREZADOVOLJNI CENOM OVOG VOĆA: Sezonski radnici ZARAĐUJU i 300 DINARA po satu!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Visoke cene maline najavljivane su u proleće, pa zbog toga nisu ni iznenadile proizvođače. Otkupna cena maline u Mačvi od danas je 390 dinara po kilogramu.

Hladnjačari iz Pančeva su, podsetimo, na otkupnom mestu u Bogatiću prve maline plaćali 350 dinara, prošle sedmice su cenu podigli za 10, a od danas za još 30 dinara.

Druga hladnjača na svom otkupnom mestu malinu od danas plaća 380 dinara.

Visoke otkupne cene "crvenog zlata" nisu iznenadile proizvođače, jer su najavljivane u proleće, s obzirom da je procenjeno da su smanjene površine pod malinjacima i da će očekivani slabijeg rod zbog nepovoljnih vremenskih prilika biti manji za oko 30 odsto.

- Ovo je dobra cena i konačno nam je svanulo jer ćemo i zaraditi dovoljno. Prošle godine je otkup krenuo sa cenom 250 dinara i kako je sezona berbe odmicala malo je bila niža, dok je pretprošle godine varirarala između 140 i 180 dinara - kaže proizvođač iz Bogatića, piše Telegraf Biznis. 

Poskupeli i berači

Malinari ne zaboravljaju izuzetno loše godine kada su kilogram malina prodavali po 40 i 50 dinara, pa nisu mogli da zarade dovoljno ni za isplatu berača i ovogodišnjom berićetnom sezonom su već sada zadovoljni.

- Kada ne bi mogli da prodaju srpsku malinu otkupljivači ne bi dobro plaćali. Još zimus se očekivalo da će cena biti viša nego lane zbog slabijeg roda u Poljskoj i Čileu koji su najveći proizvođači i najveća konkurencija našoj malini - ističu proizvođači iz Mačve.

 

Sa povećanjem otkupne cene, međutim, stigla je i velika nevolja. Visoke temperature koje su prognozirane za celu ovu sedmicu mogu loše da utiču na list i plodove koji još nisu zreli.

Zbog visokih temperatura i sezonski radnici su podigli svoju cenu, pa se berači ne mogu pronaći jeftinije od 300 dinara po satu.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR