Glas Javnosti

Profesorka engleskog jezika postala TEHNOLOŠKI VIŠAK, a u drugoj školi je ODBIJENA: Direktori biraju onaj KADAR koji je POLITIČKI podoban!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Profesorka Jelena Petrović postala je tehnološki višak u Karlovačkoj gimnaziji, a direktorke novosadske Gimnazije "Isidora Sekulić" je i pored važećih uputstava Ministarstva, odbila da preuzme ovu profesorku engleskog jezika za koju postoji slobodna norma. Jelena je uverena da iza svega stoji politika.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine podneo je zahtev resornom Ministarstvu za razrešenje direktorke novosadske Gimnazije "Isidora Sekulić", zbog, kako navode, nezakonitog postupanja. 

Na tornju zgrade Karlovačke gimnazije sat se zaustavio baš u pet do 12. Poslednje korake u ovim hodnicima odbrojava i nekada učenica, već 15 godina profesorka. U julu je obaveštena da školi više nije potrebna.

„Izgubila sam 61 procenat norme i postala tehnološki višak“, kaže profesorka Jelena Petrović.

Tada je iskoristila ono što joj zakon omogućava i prijavila se za preuzimanje u Gimnaziju kojoj je nastavnik engleskog jezika potreban.

„Prijavila sam se zahtevom za preuzimanje u Gimnaziju „Isidora Sekulić“ u Novom Sadu budući da je ova Gimnazija na listama ministarstva oglasila slobodnu normu od čak 187 procenata. Iako je direktorka Gimnazije Ružica Vukobratović morala u skladu sa Zakonom da donese odluku o mom preuzimanju 27. avgusta, ona to nije učinila do prvog septembra“, kaže ona, piše N1. 

Profesorka Petrović se potom obratila Školskoj upravi Novog Sada, koja je odlučila u njenu korist – u teoriji ta odluka je obavezujuća. Samo u teoriji.

 

„Pozvana sam desetog septembra na razgovor sa direktorkom Gimnazije koja mi je tom prilikom rekla da ona smatra da je odluka školske uprave odnosno radne podgrupe jedna velika greška i da ona mora da porazgovara sa nekim ljudima“, kaže ona.

Potom se ponovo žalila školskoj upravi grada, i drugima.

Pokrajinski sekretarijat u odgovoru na pitanja pomenutog portala navodi da „Gradska prosvetna inspekcija nije dostavila Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru povodom navedenog“.

„Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice će preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti u vezi sa predstavkom Jelene Petrović“, navodi se.

U nekoliko rečenica koje je potpisala direktorka Ružica Vukobratović objašnjeno je da u vezi sa zasnivanjem radnog odnosa profesorke Petrović uočen niz nepravilnosti, o čemu je obavestila nadležne.

 

„Ukoliko za ovih 16 godina ni jedan prethodni direktor ni sve inspekcije koje su prošle kroz školu nisu ustanovile neke nezakonitosti onda zaista ne mogu da shvatim kako je direktorka Ružica Vukobratović došla do tih nepravilnosti“, kaže Petrović.

Pa šta onda sprečava školu koja ima dovoljno norme, ali i zakonsku obavezu, da je angažuje?

„Da li je samovolja direktora u donošenju ovakvih odluka ili je to ipak pritisak sa viših instanci, ja to ne znam, ali to jeste neko otvoreno pitanje. Mislim da je neminovno da se politika umešala u sve segmente naših života i da više ne možemo ostati po strani“, kaže Radmila Šerbedžija iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

Iz Nezavisnog sindikata podsećaju i da je Zakonom iz 2017. godine predviđeno da direktore škola postavlja ministar, a direktori onda, uverena je profesorka Petrović, biraju onaj kadar koji je politički podoban.

(Glas javnosti) 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR