Glas Javnosti

PROFESORKA ANA MITROVIĆ : Abortus nikako ne treba da bude kontraceptivni metod

Društvo
Autor: Glas javnosti

Profesorka Ana Mitrović, načelnica Dnevne bolnice u Klinici Narodni front, kaže za RTS da iste žene iz godine u godinu dolaze da prekidaju trudnoću, a ne koriste kontracepciju. Abortus nikako ne treba da bude kontraceptivni metod, naglašava Mitrovićeva.


Na prekid trudnoće najčešće se odlučuju žene koje su već rađale, majke dvoje dece.

U 2020. godini prijavljeno je 11.584 prekida trudnoće. Najzastupljeniji su medicinski indukovani prekidi trudnoće, kojih je bilo 8.005, odnosno 69,1 odsto (u populaciji starosti od 25-34 godine).

Žene mlađe od 20 godina koje su imale medicinski prekid trudnoće čine 3,2 odsto od ukupnog broja legalno indukovanih prekida trudnoće.

Doktorka Ana Mitrović kaže da "nažalost u zemlji koja se bori protiv bele kuge, koja radi na tome da pomogne u lečenju neplodnosti, koja ulaže velike napore da stimuliše mlade da rađaju – svaki namerni prekid trudnoće koji se mogao izbeći zapravo je poražavajući rezultat".


"Činjenica je da ukupnog broja abortusa i prekida trudnoće je iz godine u godinu sve manje, ali ne zbog toga što koristimo kontracepciju i savremene metode kojima se zaista može na siguran način prevenirati neželjena trudnoća, nego zbog toga što starimo kao nacija i što je broj žena u reproduktivnom periodu, onih koje mogu da ostvare trudnoću, sve manje", dodaje Mitrovićeva.


Ističe da su ovo zvanični podaci, ali da se abortusi obavljaju u različitim privatnim klinikama u Srbiji koje imaju obaveze da ih prijavljuju, ali je pitanje koliko to čine, kao i da se pretpostavlja da je taj broj veći.

Klinika Narodni front je na prvom mestu po broju obavljenih abortusa u Srbiji, otprilike jedna petina namernih prekida na zahtev pacijentkinja se tu obavi.

"Sa druge strane, to je dobro da ako već žene žele da prekinu trudnoću se javljaju na mesto koje je najkompetentnije i koje će im rizik intervencije svesti na minimum", poručuje Mitrovićeva.


Naglasila je razliku između namernog prekida trudnoće, to je na zahetev žene do desete nedelje trudnoće, i prekid trudnoće koji se takođe zove abortusom i koji se radi iz medicinskih indikacija.

"Mi protekle, 2021. godine, smo uradili 956 namernih prekida trudnoća do desete nedelje od čega je bilo 136 medikamenoznih prekida. Nažalost, tih lekova više nema zvanično u Srbiji, pa smo prestali da ga radimo unazad šest meseci. Nadamo se da ćemo uskoro imati ponovo, agencija ALIMS nam pomaže da prevaziđemo ovu situaciju", navodi Mitrovićeva.

Naglašava da je broj abortusa iz medicinskih indikacija veći i nažalost se dešava da taj broj iz godine u godinu raste.

"Raste iz razloga što imamo više vantelesnog oplođenja, što su nam žene starije i što taj faktor životne dobi žene itekako utiče da imamo veći procenat takvih prekida u prvom trimestru", objašnjava doktorka.

Na prekid trudnoće se najviše odlučuju žene koje su već rađale i to majke dvoje dece, a doktorka Mitrović poručuje da abortus nikako ne treba da bude kontraceptivni metod.

"On je samo poslednji način da žena prekine trudnoću koju ne želi. Međutim, mi imamo situaciju gde žene koje već imaju iskustvo sa porođajem ili imaju iskustvo sa jednim ili više prekida trudnoće i dalje ne koriste kontracepciju zato što još uvek postoje i fobije i hormonofobije, ali ja uvek naglašavam ne mora sva kontracepcija da bude hormonska za one koji se plaše hormona", navodi Mitrovićeva.

Ukazala je da postoje i drugi načini kontracepcije.

"Koliko god da se mi trudimo da posle izvršenog abortusa na prvoj kontroli kada se žena javi posle sedam dana ih upozorimo da bi bilo dobro da se to više ne ponavlja, nažalost se dešava da iste žene dolaze iz godine u godinu da prekidaju trudnoću, a ne koriste kontracepciju", naglašava doktorka.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR