Glas Javnosti

Profesori o ovome ne govore

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ako uzmemo u obzir činjenicu da za školu svako dete, svaka mama i svaki tata, misle da je to ustanova za obrazovanje, verujemo da će te se iznenaditi kada saznate pravo značenje ove reči.

Sigurno ste čuli za poreklo reči škola, kao i to da je u naš jezik preuzeta iz latinskog jezika, shola sa značenjem ,,učilište".

Stari Rimljani su ovu reč preuzeli od Grka. U grčkom jeziku reč shole kada je nastala imala je znčenje suprotno današnjem. Reč shole u strom grčkom jeziku značila je dokolica, bespolica, odmor, zabava.

Verovatno se pitate zašto su stari grci svoja učilišta smatrali beaposlicom ili zabavom.

U početku u staroj Grčkoj u školi su se okupljala besposlena deca robovlasnika, kako bi zajednički provodili vreme u igri i zabavi. Škola je, u početku bila mesto za zabavu. Kasnije se tu počelo ozbiljnije raditi i učiti.

Posebnu pažnju zauzimale su fizičke vežbe, đaci su se u starim grčkim školama uglavnom bavili gimnastikom. Jedna vrsta škole, koja i danas postoji, dobila je naziv – gimnazija. Gimnazija je, dakle, “škola gimnastike”, mada se u naše vreme učenici u njoj najmanje bave gimnastikom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR