Glas Javnosti

Profesori Medicinskog fakulteta: OVO JAVNOST MORA DA ZNA! Senat nije smeo da donese ovakvu odluku

Društvo
Autor: Glas javnosti

Senat Univerziteta u Beogradu na poslednjoj sednici odbacio je zahteve za poništavanje odluka Senata donetih marta ove godine o produžetku radnog odnosa profesorima Medicinskog fakulteta Lazaru Davidoviću, inače dekanu fakulteta, Nebojši Laliću i Mariji Đurić.

Zahtev za poništenje odluka podneli su početkom juna profesori Medicinskog fakulteta Nina Žigon, Valentina Arsić Arsenijević i Drago Đorđević.

– Podnosioci zahteva za poništenje odluka Senata nisu lica ovlašćena za njihovo podnošenje, jer nemaju svojstvo stranke u tom postupku. Mi o ovome ne možemo da razmatramo, već je predlog da se ovaj zahtev odbaci kao nedozvoljen, s obzirom na to da oni koji su uputili taj zahtev zapravo nemaju pravo da upute zahtev Senatu, jer nisu ovlašćeni za njegovo podnošenje, jer nisu stranke u tom postupku – rekao je na sednici Senata prof. dr Vladan Đokić, predsednik Senata i rektor Univerziteta u Beogradu.  

Inače, profesori koji su podneli zahtev za poništenje odluke Senata naveli su niz primedbi na sam postupak, tvrdeći da nije poštovana procedura propisana zakonom i statutima fakulteta i univerziteta. Kako su istakli, nije dokazano da su ispunjeni propisani uslovi za produženje radnog odnosa i da postoji potreba za nastavkom rada troje profesora. Osim toga, kako su dodali, u vezi sa ovim pitanjima na Medicinskom fakultetu se odlučivalo u okviru veoma male grupe interesno povezanih ljudi, a ostali profesori, koji čine ogromnu većinu, nisu o tome obavešteni.

Mi nismo stranka u postupku, ali smo zainteresovana strana, i rektor, odnosno Senat, nije smeo da donese ovakvu odluku, izjavila je profesorka Medicinskog fakulteta Nina Žigon, jedan od podnosilaca zahteva, povodom odluke Senata da odbaci zahteve.

– Rektor je, slučajno ili namerno, prevideo da on nema stranku u postupku, pošto ne postoji ni zahtev profesora Davidovića, Lalića i Đurić, koji nikad nisu ni tražili produžetak radnog odnosa, tako da cela stvar malo poprima komične rasplete. Naravno, mi ćemo se na njegovu odluku žaliti, na to imamo pravo. Čudi me, malo je poražavajuće da on ne shvata da smo itekako zainteresovana strana u ovom postupku, jer nama se nameću dekan i uprava koja ne radi u interesu fakulteta, ne radi zakonito. I, drugo – mi smo zaposleni na tom fakultetu i valjda je svima u interesu da se radi po zakonu – objasnila je Žigon.

Ne samo da nije poštovan postupak i da ne postoji zahtev stranke za produženje radnog odnosa, već ne postoje katedre koje započinju postupak, navela je Žigon.

– Katedre su držane u nedelju, telefonski, sa samo nekoliko ljudi, sedam ili tri odsto članova, nije poštovan statut fakulteta. Katedra ne može da odlučuje u nedelju, a po statutu može da odlučuje samo ako je prisutno 50 odsto članova plus jedan. Kako su mogli da donose odluke u ime skoro 300 članova katedre koja nije ni bila obaveštena o tome, i da tu odluku pečatiraju pečatom ustanove tog istog dana, u nedelju, 18. decembra 2022. godine? Da li je to krivično delo, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba pečata? Neka se rektor izjasni – kaže dr Žigon.                                                                                               Prof. dr Nina Žigon                                                                                                                                                                                                                          Prof. dr Nina Žigon                                                                                                                   
Ne može da odlučuje mali broj ljudi, koje je postavio dekan, i da se krše ne samo Zakon o radu, Zakon o upravnom postupku, statuti fakulteta i univerziteta, nego se kršio i Kodeks univerziteta, jer ne može osoba u konfliktu interesa, koja je vama nadređena, dekan, da traži od vas, na primer od Naučno nastavnog veća, da se o njoj izjašnjavate, navodi Žigon i dodaje da je “obrasce potpisivala prodekanka kojoj je dekan takođe nadređen, i upućivala sebi dopis ka Rektoratu, jer je istovremeno i predsednik Veća naučnih oblasti medicinskih nauka koje je dalo pozitivno mišljenje”.

– Sve ovo javnost treba da zna, jer takvi ljudi ne treba da vode ustanove – ističe prof. dr Nina Žigon i napominje da neće odustati, da će se podnosioci zahteva za poništenje odluke o produžetku radnog odnosa obratiti Upravnom sudu i drugim ustanovama i, ako bude trebalo, Ustavnom sudu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR