Glas Javnosti

Profesor Zec: Ako profesor matematike ne može da zaradi kao pedikir, JADNA JE TA DRŽAVA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Profesor Miodrag Zec osvrnuo se na situaciju sa koronom i opštem stanju u Srbiji.

- Jadna je država u kojoj profesor matematike ne može da zaradi koliko i pedikir - rekao je profesor Miodrag Zec u razgovoru "Postkoronarni biznis model", koji je organizovan u novosadskom "Nimma hub-u".

U razgovoru koji je organizovala Ninamedia, profesor u penziji Miodrag Zec poručio je da je virus korona "došao da ostane" i da će ono čemu ćemo prisustvovati zahtevati propitivanje "bazičnih stvari na nivou i pojedinca, preduzeća, društva i države".
 
Kako je ukazao, od virusa korona umirali su mahom starije osobe, što je shvatio kao restruktuiranje starosne strukture stanovništva, odnosno kao "otpis osnovnih sredstava".
 
- I onda su neke države rekle da neće ni da leče ljude, ako je prosečna starost umrlih sa koronom, a ne od korone, 85 godina. To je onda otpis osnovnih sredstava. Nasuprot tome imate i empatične vladare, kao što je ovaj naš, koji kaže: 'Nemojte da mi umru glasači'. Dakle, pitanje je uopšte - šta se dešava - naveo je Zec.
 
Profesor Zec je ukazao i da svi očekuju da se baštini znanje, ali da niko nije spreman da ga plati.
 
- Svi hoćemo ljudski kapital, ali nismo spremni ništa da platimo, pa ni da platimo da imamo algoritam koji će da potrefi u koga treba da se ulaže. Mi rasipamo ono što je najdragocenije, a to je ljudski talenat. Ono što jedno mudro društvo treba da ima jeste to da neko kaže: 'Ljudi potrebni su nam doktori'. Setili smo ih se sad kad smo ih proterali. A tako će nam biti potrebni električari ili neka druga profesija - poručio je profesor.
 
Po njegovim rečima, korona nas je opomenula da je sve povezano sa svime i da smo svi deo jednog ogromnog ciklusa. Iako se govori o postkoronarnom svetu, profesor Zec je izneo dilemu o tome kako će funkcionisati poslovi ukoliko virus ostane prisutan. 
 
- Onda je možda najrentabilnije ulagati u istraživanje, farmaciju, institute. Možda će konačno biolog i mikrobiolog imati veću platu nego PR, zato što će ga biti teže naći. Mi smo u jednoj predstavi u kojoj nisam čuo nijednog virusologa. Epidemiolog je organizator tragedije koja se desila, ne leče oni, nemaju znanja biološkog, ali nema virusologa, laboratorija. U tom smislu mislim da je ovo dobro da bismo prorazmislili o trenutnoj raspodeli prihoda, manipulaciji troškovima, delatnostima kojima se bavimo, proizvodnim programima, odnosu prema okruženju, opštini, prema svemu, jer je ovo dokazalo da postoji globalna zavisnost od svega - ukazao je Zec.
 
On smatra da je potrebno da se izgradi društvo na individualizmu i da pojedinac bude taj koji će da preduzima konkretne radnje, a ne da postoji društvo koje će da suzbija svaku inicijativu "od vrtića do parlamenta". 
 
- Važna je individua, njena prava, sloboda, i važno je da postoji konkretizacija znanja. Nažalost, mi smo servisna ekonomija koja ima svoje limite i koja trpi udare globalnih poremećaja. Sve se to vraća na strukturu troškova i prihoda. Država mora da ima ravnotežu. Jadna je država u kojoj profesor matematike ne može da zaradi koliko i pedikir. Ta država završava sa gljivicama ispod noktiju - zaključio je Zec.

(Izvor:021)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR