Glas Javnosti

PROFESOR IZ NIŠA PRVO PEŠAČIO DO BEOGRADA, a sada štrajkuje ispred suda 11 DANA: Dobio otkaz jer je otkrio malvezacije u školi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Živadin Disić, uzbunjivač i bivši profesor u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Nišu, nakon šestodnevnog pešačenja do Beograda, već jedanaesti dan štrajkuje ispred Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu.

Kaže da već dugi niz godina protestuje protiv nepotizma i kriminala u Nišu. Bivšeg direktora OŠ „Sveti Sava“ Vladimira Kalčića, prijavio je Agenciji za borbu protiv korupcije „jer je zaposlio brata kao blagajnika škole i uzimao novac za izdavanje školskog prostora“, navodi Disić. On tvrdi i da je Kalčić zaposlio tri četvrtine školskog kolektiva za svojih četiri i po mandata kao direktor škole.

– Samo nekoliko kolega iz škole se usudilo da mi da podršku, ali ne i ostali, jer su svi direktorovi ljudi, kaže Disić.

Naglašava da je to „sve jedna dobro organizovana grupa protiv koje sam ja nemoćan bez podrške institucija“. On je od 2008. godine podneo više stotina prijava protiv visokih funkcionera i direktora škole u Nišu, zbog čega je, kako kaže – dobio otkaz. Kao razlog za otkaz naveden je njegov fizički i verbalni sukob sa jednim od kolega u školi. Ipak, profesor demantuje ove optužbe i poziva se na izjave svedoka.

– Sutkinja Danijela Radović je postupila nesavesno i nije ni pročitala izjavu svedoka da ja u toj kritičnoj situaciji nisam bio ni psihički ni fizički agresivan, tvrdi Disić.

Žali se i na sutkinju Vrhovnog kasacionog suda, Zvezdanu Lutovac, jer je „kopirala stav nečasne sutkinje Osnovnog suda u rešenje koje je potpisala“ i odbila njegov zahtev za primenu Zakona o zaštiti uzbunjivača. Disić veruje da je zbog svog čestog uzbunjivanja javnosti i štrajkova, postao nepoželjan i zato insistira na primeni zakona koji bi ga zaštitio. Kaže da se „zamerio moćnicima i da zato hoće da ga unište“.

Ovaj profesor istorije je u znak protesta protiv „nakaradnog stava Vrhovnog kasacionog suda“ koji mu je ovaj zahtev odbio, krenuo u protestni marš 28. oktobra – peške iz Niša za Beograd. Nakon šest dana pešačenja, stigao je pred sud. Tu je već jedanaesti dan i kako tvrdi, ne planira da ode.

 


– Sve dok se ne ispune moji zahtevi, ja odavde ne mrdam. Dobro sam se pripremio i psihički i fizički, tako da mogu da ostanem i do Nove godine. Znam u koje sam kolo ušao i igraću do kraja. Imam podršku prijatelja, porodice i javnosti, i to mi daje snagu. A hvala i Danasu, vi ste prvi beogradski medij koji me je saslušao, poručio je Disić.

Podrška Beograđana

Profesor Disić je trenutno u parku Manjež. Naišao je na podršku prolaznika koji su mu obezbedili šator i donose mu obroke, vunene čarape i saosećaju s njegovim problemima.

Ovo nije prvi put da Živadin protestuje. On je 2019. godine štrajkovao glađu ispred Vlade Srbije, jer je dobio, kako aže žrtva mobinga u prosveti. 

(Glas javnosti/ Danas)
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR