Glas Javnosti

Profesor ANDREAS FAT u srpskoj prestonici: MOŽE LI BEOGRAD DOBITI DUNAVSKI PARK?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nemački naučnik Andreas Fat koji je ove godine preplivao ceo tok Dunava kako bi upozorio širu javnost na zagađenje vode i druge probleme zaštite životne sredine bio je gost ekološke večeri u organizaciji beogradskog udruženja „Bela Čaplja“.

Tom prilikom premijerno su prikazana dva dokumentarna filma koja su ispraćena burnim aplauzima u sali Akademije 28 u Beogradu.

Jedan od dokumentaraca govori o ekspediciji naučnog tima na čelu sa profesorom Fatom koji je preplivao 2.857 kilometara Dunavom do Crnog mora. Tokom putovanja uzimani su i analizirani uzorci vode iz toka Dunava.

Profesor Fat je posebno skrenuo pažnju na zagađenje plastikom, odnosno mikroplastikom koja, pošto bude bačena u prirodu, nastavlja svoj ciklus razgradnje tokom kog svuda ostavlja trag, zagađuje planetu, a potom završava na našem tanjiru i u našem organizmu. Nemački naučnik podsetio je i na podatak da se svakog dana Dunavom u Crno more uliju četiri tone plastike.

Drugi film pripremilo je udruženje “Bela čaplja” iz beogradskog naselja Krnjača na levoj obali Dunava, u nameri da skrene pažnju na opasnost koja preti obližnjoj oazi prirode, bari Reva, gde je već formirana ogromna deponija građevinskog i drugog otpada i planira se industrijska zona. U cilju odbrane ovog prirodnog staništa za mnoge zaštićene biljne i životinjske vrste, poput orla belorepana, ali i zaštite samog Dunava u beogradskom priobalju, u filmu je predstavljen i idejni projekat za Beogradski dunavski park.

Beogradski dunavski park, prema predlogu, kao ideja u začetku koja već nailazi na razumevanje i odobravanje u delu javnosti, ali za čiju realizaciju se tek očekuje podrška nadležnih, raspolagao bi različitim sadržajima za ljubitelje prirode svih uzrasta, uz očuvanje okoline. S obzirom na to da se nalazi na međunarodnoj biciklističkoj trasi, posebna pažnja posvećena je i potrebama biciklista.

Nakon premijere dokumentarnih filmova, gledaoci su imali priliku da razgovaraju sa profesorom Fatom, članovima njegovog tima i autorima, postave pitanja, razmene mišljenja, za šta je vladalo veliko interesovanje. Nemački hemičar rekao je da mu je najteže tokom plivanja Dunavom pala hladnoća, a bilo je i podsećanja na to da je, kada je došao do Beograda, morao da izađe iz vode, zbog toga što se kanalizacija iz srpske prestonice direktno, neprečišćena, izliva u reke.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR