Glas Javnosti

PRODAVCI STRAŽARE NA IZLAZU, SKUPI PROIZVODI U KAVEZIMA! Gladni kradu i paštetu! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Krađe u prodavnicama su stare koliko i one same, ali prema poslednjim informacijama iz beogradskih marketa u vreme pandemije korone to već poprima dramatične razmere, s druge strane uprave velikih trgovinskih lanaca ne žele da zvaničnim reakcjama, kako tvrde, uznemiravaju javnost i dovode u pitanje većinsko poštenje građana.

Redakcija Glasa javnosti se ovim povodom obratila Milici Popović, menadžeru korporativnih komunikacija u "Deleze Srbija", vlasniku najbrojnijih trgovinskih objekata "Maksi" i "Tempo", ali ni posle pet dana nismo dočekali odgovor, sem sa druge strane nezvaničnu poruku da je to njihov "interni problem" čijim bi iznošenjem u javnost možda povredili čast i ugled većinski poštenih građana prestonice i građana Srbije. 


Reporter Glasa javnosti obišao je desetak objekata različitih trgovinskih lanaca na opštini Voždovac, koja površinom i brojem stanovnika predstavlja više nego reprezentativni uzorak,  za ovu uznemirujuću pojavu. 
Nakon skoro nadrealne situacije u objektu "Idee" gde se do skupog sosa dolazi preko ključa za plastični kavez u kome je  obezbeđen, odličnog sagovornika pronašli smo u poslovođi velikog "Maksija" koji nedeljno poseti desetine hiljada stanovnika velikog naselja gde se nalaze. Prvo je pitamo za paštete koje su zaštićene takozvanim zujalicama...


- Od početka pandemije korone krađe su drastično i svakodnevno povećane. Nema razloga čuđenju, verujte, paštete nam nestaju na cele kartone u nekoliko dana, što se jeste smanjilo od kada su zaštićene zujalicama, koje se alarmiraju ako ih ne skinu na  kasi. Objekat je pokriven kamerama, ali kradljivci znaju da se zaklone, markiraju drugim ljudima. Posebno pazimo na skuplje proizvode, maslinovo ulje je oko 1.000 dinara i kradu ga, pa kozmetika, za muške losione  posle brijanja izložili smo samo kutije a na kasi dobijate proizvod, - priča šefica "Maksija" sa Voždovca i dalje opisuje profile  nekih uhvaćenih kradljivaca:


- Sem pojedinačnih slučajeva sve je više organizovanih grupa, gde bi bez policije bili totalno nemoćni. Zamislite samo nedavno su uhvaćena dva momka sa većom količinom ukradene robe, a jedan od njih je osuđeno lice sa nanogvicom, pa u krađama učestvuje u ona dva sata kada mu je dozvoljena šetnja. Takođe, bilo je vrlo neprijatno kada smo uhvatili komšinicu ovdašnju sa punom torbom ukradene robe, redovnog posetioca, prijatnu i nasmejanu ženu sa kojom svakodnevno ćaskamo. Unutrašnjost torbe bila joj je obložena aluminijom folijom da senzori ne mogu da detektuju zujalice, ali joj je to malo zatajilo. Bruka, nama je bilo više neprijatno nego njoj! Više je nema, izgleda profesionalka, kao i još neke koje su menjale perike. Jesen je pred vratima, pa ide zima, kada kradljivci dolaze sa duplom postavom u jaknama i mantilima, - jada nam se šefica "Maksija" sa Voždovca, koja ima preko dve decenije trgovačkog staža, pa dalje otkriva tajne  "lopivskog zanata" iz naših samoposluga...


- Nekada je bilo najviše onih što skuplje proizvode ubace u kutije daleko jeftinijih, za brazilski orah kucaju šifru kikirikija ili besramno natrpaju puno džepove badema i lešnika, "Toblerone" guraju u rukave... Policija nam je pokazivala i aparate koji služe za blokiranje alarma, to je mala spravica kao upaljač ili privezak za ključeve koju lopov uključi dok prolazi kasu i onemogući senzore da reaguju, ali dobili smo "protivotrov", srećom. Uz pomoć policije, kako drugačije, ulovimo one koji kradu na veliko i skupe proizvode, ovim sitnima samo oduzmeš robu i obrukaš ga, ako srama taj ima. Prema našem zakonu oni koji kradu do 5.000 dinara ne mogu biti krivično gonjeni, jedino mi trgovci da ih tužimo, što se praktično ne radi zbog visine sudskih troškova i dužine trajanja procesa. Pamtim i gore, jer je samo do pre dve godine ta granica bila 15.000 dinara, a apsurdno tada se nije toliko kralo, - iskreno nam priča šefica velikog "Maksija" iz beogradske opštine Voždovac.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR