Glas Javnosti

PRIZNANJE LISTU "DANAS" za izveštavanje o LGBT osobama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Centar za MIR, u saradnji i pod pokrovitelјstvom Kancelarije za lјudska i manjinska prava Vlade Srbije, dodelio je plakete medijima, pa tako i dnevnom listu Danas, u cilju razbijanja stereotipa, razvoja tolerancije i anti-diskriminacije prema LGBT zajednici u Srbiji.

Plakete, koje su dodeljene u okviru projekta „Novogodišnja LGBT čajanka“, podsticaj su za medije da, između ostalog, tačno, korektno i etično informišu javnost u vezi sa LGBT temama.

Predsednica Centra za MIR, Ivana Žugić, istakla je da je stigmatizacija mladih iz LGBT zajednice svakodnevna pojava u srpskom društvu, te da veliku odgovornost za takvo stanje nose i mediji, koji su senzacionalističkim izveštavanjem doprineli razvoju netolerancije i diskriminacije orema LGBT osobama.

– Ovaj projekat smo osmislili i realizujemo ga s ciljem da damo doprinos upravo razbijanju stereotipa, razvoju toleranicje i antidiskriminacije, ali posebno kako bismo dali podstrek medijima na senzibilisanje izveštavanja u vezi sa LGBT zajednicom – ukazala je Žugić

Predstavnik Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Srđa Vučo, naveo je da je za nešto više od godinu i po dana realizacije projekta „Stvaranje toelrancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu“, sprovedeno 11 kampanja na lokalnom nivou, a procenjuje se da je obuhvaćeno oko 2,5 miliona građana.

– Efekti sprovedenih aktivnosti doprinose ispunjenju opšteg cilja projekta, a to je doprinos uspostavljanju vladavine prava zasnovane na nediskriminaciji i ravnopravnosti svih građana – naglasio je Vučo.

U okviru projekta, u Knez Mihailovoj ulici prolaznici su ohrabrivani da ispišu i okače svoje poruke tolerancije na specijalno izrađenu novogodišnju jelku, a kao nagradu, svako od njih je dobio čaj i specijalno izrađene kolačiće tolerancije. Takođe, u holu Biblioteke Grada Beograda, postavljena je izložba fotografija mladog umetnika Andreja Nihila na temu „Metamorfoza slobode lјubavi“.

BONUS VIDEO: MIKI PANJKOVIĆ OCENJUJE FRIZURE SRPSKIH DIVA - NOVOGODIŠNJE IZDANJE!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR