Glas Javnosti

PRIVATNO OBEZBEĐENJE U GSP: Legitimišu putnike, narod besan

Društvo
Autor: Glas javnosti

One koji se zateknu bez karte u javnom gradskom prevozu, a oni odbiju saradnju sa kontrolorima, legitimisaće privatno obezbeđenje koje je unajmila kompanija "Kentkart", koja upravlja sistemom "Bus plusa".

Kako potvrđuju u pomenutoj kompaniji i obrazlažu da će se to odnositi samo na one koji grubo krše obavezu posedovanja putne legitimacije. S druge strane, u firmi za fizičko-tehničko obezbeđenje, čije je najavljeno pojavljivanje u vozilima gradskog prevoza izazvalo buru među Beograđanima, navode da će postupati samo u skladu sa zakonom.

Na angažovanje obezbeđenja koje će pratiti kontrolore u kompaniji „Kentkart“ navode da su se odlučili kako bi sprečili incidente, kojih je proteklih meseci bilo, navode Novosti.

-Sva ovlašćenja licenciranog obezbeđenja su definisana Zakonom o privatnom obezbeđenju-navode u kompaniji „Kentkart“ i dodaju:

-Radnici FTO su adekvatno uniformisani i poseduju licence za obavljanje tog posla koje izdaje MUP. Zakon određuje pravo radnika obezbeđenja da legitimiše. Konkretno, u ovom slučaju, to bi se odnosilo samo na putnike koji odbijaju ‘svaki vid saradnje sa kontrolorom ili u najekstremnijem slučaju, ugrožavaju bezbednost prolaznika’.

 

Kako navode u „Kentkartu“, probni period u kom će se uhodavati kontrolori i obezbeđenje traje do 1. septembra, a timovi će svaki dan biti raspoređeni na druge linije.

Iako navode da žele da se i građani i njihovi zaposleni osećaju sigurno, sudeći po reakcijama građana na društvenim mrežama, najavljena podrška nije naišla na odobravanje putnika.

-Kao da im nije bilo dovoljna komunalna milicija, koja je bila delegirana da im asisistira, pa sad idu sa obezbeđenjem- bili su samo neki od komentara na društvenim mrežama.

Na konkretna pitanja koja smo uputili firmi „Profi tim plus“, čiji će radnici pratiti kontrolore na putu pobošljšavanja naplate karata i borbe protiv švercera, o načinu na koji će postupati sa putnicima neplatišama, odgovore novinari nisu dobili, već samo kratko obrazloženje:

-Ono što vam mi možemo reći jeste da se usluga obezbeđenja za koju je angažovana naša agencija obavlja u skladu sa zakonom o privatnom obezbeđenju i ugovorom sklopljenim s klijentom. Za ostale informacije se možete obratiti kompaniji ‘Kentkart’.

 

U Sekretarijatu za javni prevoz nisu se oglašavali povodom najavljenih novina. Kako se nezvanično saznaje u gradskoj upravi, mišljenje je da je to samostalna odluka privatnog partnera u čiji način rada ne žele da se mešaju, kao i da će poštovati sistem rada koji je u skladu sa zakonom.

Tako će nakon obezbeđenja na vratima banaka, pošta, prodavnica trgovinskih lanaca, Beograđani u narednim danima ove radnike moći da zateknu i na vratima autobusa, trolejbusa i tramvaja. A ostaje da se vidi da li će „čuvari“ leđa kontrolorima i reda u prevozu doprineti boljoj naplati i smanjenju sukoba ili će izazvati kontraefekat.

Prema Zakonu o privatnom obezbeđenju, službenik obezbeđenja ovlašćen je da izda upozorenje ili naređenje licu ili zabrani ulazak i boravak u štićenom objektu, proveri identitet lica, zaustavi i pregleda osobu, predmete ili prevozno sredstvo, privremeno oduzme predmete, privremeno zadrži osobu, upotrebi sredstva prinude, pod uslovima utvrđenim ovim zakonom.

-Obezbeđenje može da proverava identitet lica koje ulazi ili izlazi iz štićenog objekta ili se u njemu zatekne, ugrožava štićeni objekat, prostor ili lice, prema kome upotrebljava sredstva prinude ili koja privremeno zadržava- navodi se u zakonu.

– Provera identiteta obavlja se uvidom u ličnu kartu ili drugi identifikacioni dokument sa fotografijom izdat od nadležnih državnih organa.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR