Glas Javnosti

Privatne laboratorije: Inspekcija nas obilazi i zabranjuje da radimo testove na koronu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je juče na konferenciji za medije da je privatnim laboratorijama dozvoljeno da rade serološke testove na korona virus, ističući istovremeno da ustanove iz privatne prakse do sada nisu pokazale interesovanje da se uključe i u PCR testiranje.

Međutim, ovi navodi su u suprotnosti sa informacijama koje stižu iz Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova Srbije, iz koje za Danas kažu da je prethodnih mesec dana zdravstvena inspekcija posetila više privatnih laboratorija upozoravajući ih na zabranu testiranja na koronavirus.

Prema navodima Danasa i distributeri testova na kovid 19 dobili su zabranu da prodaju testove privatnim laboratorijama.

Mi ne znamo da li i kada će privatnim laboratorijama biti dozvoljeno da rade testove na korona virus, kao ni koje testove će moći da rade. Jedini zvaničan odgovor na brojne dopise i zahteve koje smo do sada uputili smo dobili od RFZO prošle nedelje. Tada smo obavešteni da je u pripremi zaključak Vlade Srbije kojim se omogućuje RFZO da distribuira, odnosno prodaje privatnoj praksi i zdravstvenim ustanovama u privatnoj svojini brze serološke testove na prisustvo antitela na SARS-CoV-2 virus. Iz Asocijacije tvrde da su nezvanično dobili informaciju da je Vlada donela zaključak kojim se omogućuje RFZO da stavi u prodaju serološke testove, ali da još nisu dobili ništa zvanično.

Na drugoj strani, premijerka Ana Brnabić kazala je juče na konferenciji za medije da je privatnim laboratorijama dozvoljeno da rade serološke testove i da to ne predstavlja problem.

U Asocijaciji pak ističu da su do sada uputili nekoliko inicijativa da se privatna praksa uključi u testiranje građana, da je održano nekoliko sastanaka tim povodom sa medicinskim delom Kriznog štaba, te da se razgovaralo o opciji da se uzorci uzimaju u privatnim laboratorijama a kasnije obrađuju u državnim. Kako kažu, pripremljen je i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

“Sve je stalo kod potpisivanja. Do realizacije ove inicijative još nije došlo. Sva komunikacija na ovu temu je stopirana pre četiri nedelje”, navodi se u odgovorima Danasu.

Premijerka Ana Brnabić govorila je juče i o mogućnosti da privatnici rade PCR testiranje.

Ona je kazala da ideja da privatnici samo uzimaju uzorke koji bi bili obrađivani u državnim laboratorijama nije prihvatljiva jer bi to stvorilo dodatno zagušenje u obradi testova.

Brnabić je takođe rekla da ona nema informaciju da bilo koja privatna zdravstvena ustanova može da radi PCR testove, a da ako postoji, treba samo da se javi i da će joj biti data dozvola da na ovaj način testira građane.

Na pitanje našeg lista da li ustanove iz privatnog sektora imaju mogućnost da rade PCR testove, iz Asocijacije odgovaraju da oni „imaju rešenja o ispunjenosti uslova za obavljanje delatnosti koja su dobila od Zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja, što znači da su ispunili sve uslove u pogledu prostora, opreme i stručnog kadra“, kao I da „dugi niz godina obavljaju testiranja za sve druge viruse iz oblasti serologije, virusologije i PCR dijagnostike“.

Kapaciteti su ograničeni, ali dovoljni da pruže usluge privatnim zdravstvenim ustanovama i pacijentima koji koriste usluge privatnih laboratorija, što bi dalo značajan doprinos u ranoj dijagnostici i sprečavanju širenja virusa u ovoj teškoj situaciji kada su kapaciteti iz Plana mreže na granici izdržljivosti, ističu iz Asocijacije.

Ograničenje rada protivzakonito

Iz Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova ističu da krizni štab svojim odlukama ne može da ograničava pravo privatnim laboratorijama koje ispunjavaju uslove da rade testove na korona virus, jer se na taj način krši Zakon o zdravstvenoj zaštiti ali i Ustav Srbije, koji garantuje pravo na jednak položaj na tržištu. „Dakle, preduzetništvo se može ograničiti samo zakonom a ne odlukom Kriznog štaba“.

Torlak vratio građane

Jedan broj građana koji je juče želeo da se testira na koronu na Torlaku vraćen je kući. Kako je za Danas ispričala Tatjana Kvrgić, koja se našla juče ispred Torlaka, gde je njen dečko trebalo da uradi test kako bi mogao da otputuje iz poslovnih razloga, u jednom trenutku čuvar je samo zatvorio kapiju i rekao – „Nema više za danas. Direktorka naredila“. „Ostalo je sa nama još možda pet-šest ljudi. Čuvar nije hteo ništa više da nam kaže, samo da ne sme nikoga da pusti i da je to naređenje. Sve se to dešavalo oko 12, a radno vreme Torlaka je do 15 časova“. Iz Torlaka juče nisu odgovorili na pitanja Danasa o ovom događaju.

(Izvor Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR