Glas Javnosti

PRISUSTVUJU BROJNI ZVANIČNICI : Centralna manifestacija proslave Dana srpskog jedinstva u Nišu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Centralna manifestacija obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, počela je u hali Čair u Nišu inoniranjem himni Srbije i Republike Srpske. Svečanosti u Nišu prisustvuju brojni ministri u Vladi Srbije, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i drugi zvaničnici.

Patrijarh Porfirije izjavio je da Srbija danas, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, podiže svoju zastavu u ime Boga i za spasenje srpskog, „ali i svih naroda koji sa nama žive, što jemči dvoglavi krstonosni orao sa štitom“.

„Tako Bogu poveravamo sopstvenu zaštitu, opstanak i napredak u slobodi, ali uvek i neodvojivo od svih naših sugrađana, bez obzira na veru i narodnost. Zato ovaj praznik jedinstva i slobode proslavljamo mi, koji danas živimo u Srbiji i Republici Srpskoj, sa drugim našim saplemenicima u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji i drugde, gde god da žive“, rekao je Porfirije.

Patrijarh je uputio čestitku celom srpskom narodu povodom tog praznika, gde god se nalazili u svetu.

„Jer po rečima pesnika: ‘I svuda, gde je srpska duša koja, tamo je meni otadžbina moja. Moj dom i moje rođeno ognjište“, kazao je on.

Jedinstvo o kome se govori, kako je naglasio, jeste jedinstvo Srba Republike Srpske i Srbije, ali se ne ograničava samo na te geografske međe i prostorne granice.

„U jedinstvu smo i sa onima koji dolaze, sa decom naše dece, sa budućim pokolenjima. S toga, naše jedinstvo nikada nije bili, niti sme biti uskogrudo. Nije i ne sme biti ideološko, jedinstvo koje deli i nije isključivo“, kazao je patrijarh.

Glas javnosti/B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR