Glas Javnosti

PRIPREMITE SE ZA NASTAVAK ZIME: Sunce će nas na kratko ogrejati, pa nazad u sneg i minus

Društvo
Autor: Glas javnosti

Protekle nedelje okovali su nas sneg, led i niske temperature, pa svi sa nestrpljenjem očekujemo toplije dane. O tome da li ćemo uskoro dobiti koji stepen više pisao je upravo meteorolog Marko Čubrilo u svojoj najnovijoj vremenskoj prognozi koja se odnosi na sledećih nekoliko dana.

On je naglasio kako će tokom njih biti umereno hladno, suvo i vetrovito vreme uz retke snežne padavine, dok od 21. januara sledi obrt.

Kako je meteorolog Čubrilo na svom Fejsbuk profilu napisao danas će se severnije od nas premeštati prvi u seriji hladnih frontova koji će u narednih nedelju dana svojom glanvinom pretežno odlaziti istočnije i severnije od nas jer će se nad našim delom Evope zadržavati uticaj grebena jakog anticiklona sa centrom nad Velikom Britanijom, pa će tako biti promenjljivo oblačno i suvo uz dnevni maksimum od +3 do +9 stepeni Celzijusa. U toku noći zbog vedrog vremena ponovo treba očekivati mrazeve koji bi se na planinama koje su još uvek pod snegom kretali i do oko -10 stepeni Celzijusa. U nizijama uglavnom od -5 do -1 stepen Celzijusa.

Drugi dan vikenda će biti, prema prognozi Čubrila, pod dominacijom anticiklona, te će biti suvo i prohladno, a ponegde po kotlinama i duž rečnih tokova može doći do dužeg zadržavanja magle i niskih oblaka. Dnevni maksimum u nedelji biće uglavnom od +2 do +5, na jugu regiona oko +9 a u maglovitim predelima oko 0 stepeni Celzijusa.

Početak naredne nedelje vetrovit

Za početak naredne nedelje, odnosno u ponedeljak, meteorolog objašnjava da ćemo imati ponovo vetrovitije vreme, posebno na severu regiona uz promenjljvu oblačnost tako da će zadržavanje magle biti ređe. Krajem dana na severu i severozapadu prolazno naoblačenje, ali samo ponegde uz pojavu slabih padavina, dok su u noći ka utorku snežni pljuskovi mogući u brdsko-planinskim predelima. Padavine će biti vrlo slabe i uglavnom će izostati. Severozapadni vetar će biti u pojačanju i na severu Hrvatske i Srbije prolazno može biti i olujan. Posle jutarnjeg mraza u ponedeljak dnevni maksimum od +3 do +7 stepeni Celzijusa. 

Od utorka se ponovo družimo sa suncem, kaže Čubrilo i ističe kako će biti suvo i stabilno uz sunčane intervale i dnevni maksimum od +1 do +6 stepeni Celzijusa, dok će već sredinom sledeće nedelje vreme biti suvo uz jutarnji mraz od -5 do -1 u nizijama i do oko -10 ponegde na planinama, dok će tokom dana maksimum biti između +2 i +7 stepeni Celzijusa, na jugu ponegde i oko +10 stepeni Celzijusa.

Blaže pogoršanje od 21. januara
U petak 21. januara dnevni maksimum će se kretati od 0 do +4 stepena Celzijusa, a granica dnevnog mraza će se spustiti na oko 700mnv. Na Jadranu jaka i olujna bura. Oko 23.01. ponovo stabilno ali hladno, jutarnji mraz će u nizijama biti umeren, od -7 do -2 ,a na planinama jak, ponegde i oko -15 stepeni Celzijusa, dok bi se dnevni maksimum kretao od 0 do +7 stepeni Celzijusa.

Kako kaže meteorolog, dolazak prave zime u nizije uz sneg i formiranje snežnog pokrivača i dalje stoji kao opcija prema kraju meseca, ali prognostički materijal i dalje nije usklađen, tako da ćemo potvrdu za tako nešto ili ukidanje signala za dolazak pravi zime u nizije, ističe Čubrilo, morati da sapčekamo bar još 4-5 dana.

BONUS VIDEO: Poznati reditelj priča šta je predvidelo smrt legendarnog pevača

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR