Glas Javnosti

Priprema se izložba u Jerusalimu o našem velikom naučniku: Tesla u Izraelu

Društvo
Autor: Glas javnosti

U toku su sastanci, pripreme i dogovori između muzeja Nikola Tesla u Beogradu i Jerusalimskog muzeja Nauke Blumfild povodom održavanja izložbe o Nikoli Tesli u Jerusalimu.

Izložba je planirana u junu 2024. godine i trajaće četiri meseca i to je prvi put da će neki muzej iz Srbije imati organizovanu izložbu u Izraelu. 

Predstavništvo Privredne komore Srbije u Izraelu podržava organizaciju ove prestižne manifestacije i tim povodom zajedno sa delegacijom gostuje u Beogradu.

" U tom smislu je krenula inicijativa od našeg odličnog savetnika i konzula u ambasadi u Tel Avivu Dušana Vujovića. Pridružili smo se mi iz Privredne komore Srbije i evo došli smo do momenta da saglasnost obe strane postoji i na nama je sada da kvalitetno dovršimo sve sadržaje koji će i pratiti ovu četvoromesečnu izložbu", kaže Aleksandar Nikolić, počasni konzul Republike Srbije u Izraelu.


Delegacija iz Izraela koja je postila Muzej Nikole Tesle podelila je oduševljenje o liku i delu našeg istaknutog naučnika.

"Ovo je plod saradnje i dugogodišnjih pregovora zahvaljujući Aleksandru Nikoliću koji je naš predstavnik tamo, došli smo do nekih lepih zaključaka pre nekoliko meseci u aprilu mesecu kada smo bili gosti u muzeju i kada smo se načelno dogovorili da potpišemo veliki sporazum o saradnji", kaže Ivona Jevtić, direktor Muzeja Nikola Tesla.

 U misiji da se što bolje svet upozna sa našim velikim Teslom, putujuća postavka obilazi planetu.

" Muzej Nikole Tesle ima veliku Međunarodnu saradnju mi smo za ovih nekoliko godina organizovali niz izložbi širom sveta u Šangaju, Milanu, Buenos Ajresu, na Kipru, u Barseloni u Saragosi, upravo nam je izložba u Sevilji", kaže Jevtić.


Osim da se upoznaju sa Teslom, naši posetioci će imati prilike u Izraelu da se upoznaju i sa našim kulturnim nasleđem.

"Posebno mi je drago da ste podsetili na te dodatne sadržaje srpskog prisustva u državi Izrael, u svetoj zemlji. Evo i kad govorimo o novom veku, ne samo o srednjem veku, o Zadužbini kralja Milutina u starom gradu i kada govorimo o novom veku zaista jedinstvena pojava, jako je mali broj zemalja koje mogu da se pohvale da u okviru šuma Jevrejskog nacionalog fonda, da se zvanično zovu po njihovim državnicima. Mi imamo čak dva vladara iz dinastije Karađorđević", zaključuje Jevtić.



Glas javnosti/U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR