Glas Javnosti

Princeza LJUBICA KARAĐORĐEVIĆ: Da živimo zdravije u glavi, u srcu i u društvu! Sve su to dragocene lekcije (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Princeza Ljubica Karađorđević rekla je da veruje da bi monarhija našoj zemlji donela mnoge dobre stvari – snažnije međunarodne i diplomatske veze, bolju reputaciju, stabilnost ‘domaćina’ koji brine o zemlji… Ali porodica Karođorđević je uvek apolitična i kao takva mora da ostane.

Princeza je pokrenula fondaciju “Koreni” čiji je jedan od ciljeva ostanak mladih u Srbiji. Govoreći o tome šta mladima nedostaje osim materijalnog aspekta, pogotovo u manjim sredinama ona je navela da je to prevashodno sigurnost.

- Razgovarajući sa mladima čini se da im nedostaje mnogo toga – pre svega sigurnost, mogućnosti za lični i profesionalni razvoj, kvalitetna edukacija… Vizija fondacije “Koreni” je da kroz niz projekata pružimo mladima priliku da razvijaju svoje veštine, stiču kvalitetna iskustva i šire vidike ka mogućnostima koje su im u Srbiji dostupne. Mladi u Srbiji imaju izbor: da se pomire sa situacijom i prihvate mediokritet, da napuste zauvek našu zemlju (protiv čega se i naša Fondacija bori) ili da preuzmu dizgine u svoje ruke i učine sve što mogu da stvore život o kakvom sanjaju. Ima i dobrih primera pojedinaca i kompanija koje su u tome uspele, pogotovo u IT sektoru, ugostiteljstvu, zatim u našem okruženju ima i malih poljoprivrednih proizvođača koji su izašli iz okvira tradicionalne proizvodnje i prodaje primarnih proizvoda i prešli u preradu ili organsku proizvodnju, i slično. Mogućnosti je mnogo, naravno ima dosta i ograničenja i poteškoća, ali uz dobru viziju i snažnu motivaciju sve je moguće, rekl aje NJ.K.V Ljubica Karađorđević između ostalog u intervuu za portal Opseg.rs

Smatra da je važno da deca provode vreme sa životinjama, a poznata je i njena velika ljubav prema konjima. 
Da li je Vaša ćerka nasledila tu ljubav, glasilo je jedno od pitanja.

-Itekako, mada se nekada pitam da li je uopšte imala izbora s obzirom da smo je prvi put stavili na konja sa nepunih šest meseci. Malo se šalim, ali ima u tome i istine – Natalija je od svog rođenja sa životinjama, psima, mačkama, pa i konjima, i onda nije ni čudo što je vrlo rano razvila empatiju i ljubav prema njima. Mislim da je za decu odrastanje uz životinje vrlo važno. Tako svakodnevno uče kako da poštuju druge, kako se brine o životinji, uče se i disciplini, rutini… Ali uz ljubimce deca nauče i šta je gubitak, koji je neminovan. Sve su to velike i veoma dragocene lekcije za naše mališane.

Zvanični moto Dečjeg festivala koji je organizovala je: “U zdravoj sredini, rastu zdrava deca”

- Zdrava sredina podrazumeva zdravu hranu, zdravo okruženje i zdrave aktivnosti, i sve te faktore smo se potrudili da dotaknemo na ovogodišnjem Festivalu. Puno smo pažnje posvetili radionici zdrave hrane na kojoj su deca mogla da probaju ukusne proizvode bez šećera, margarina i veštačkih dodataka, ali i da prave kreativne skulpture od voća i povrća. Za to vreme, mame i tate su mogle da se konsultuju sa nutrcionistima koji su bili na raspolaganju za sva pitanja, savete i nedoumice. Kao mama i kao farmaceut smatram da je ishrana naše dece nešto o čemu moramo mnogo više da pričamo, kako u javnosti, tako i na nivou vaspitno-obrazovnih i zdravstvenih institucija.

Ali kada pričamo o sloganu Festivala, moram da naglasim da to nije samo prazna krilatica koju ćemo zaboraviti do naredne godine. Ovaj slogan je poziv svima nama da budemo bolji zbog sve naše dece. Da budemo bolji u svojoj kući, na ulici, u svom gradu, u svojoj porodici. Da mi sami budemo dobri uzori za koje svi komentarišemo da našoj deci fale. Da sami donosimo bolje odluke, da bi deca imala na koga da se ugledaju. Da živimo zdravije u glavi, u srcu i u društvu, zaključila je prinzeca Ljubica.

Princeza je konstatovala da joj je titula donela više obaveza ali da je tu privilegiju doživela kao čast i odgovornost.
-U mom slučaju, čini mi se da je više obaveza! Daleko od toga da se žalim, privilegija je biti deo kraljevske porodice, ali sam ja tu privilegiju uvek više doživljavala kao čast i odgovornost. Moja i suprugova pozicija je takva da radimo svoje poslove, ali ih balansiramo sa obavezama koje titula nosi. Nekada to nije lako izvesti, kose se i rasporedi, i želje, i očekivanja… Ali to je prosto tako.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR