Proizvođačima, ali i gurmanima i ljubiteljima jedinstvenih gastronomskih specijaliteta kakvi su pirotska peglana kobasica, beli sir i kačkavalj, ponovo će se, posle pauze zbog kovida, pružiti prilika da na Sajmu peglane kobasice poslednjeg vikenda januara uživaju u jedinstvenim specijalitetima toga kraja, piše portal Južne vesti.
U Turističkoj organizaciji Pirota kažu da su u toku završne pripreme, tako da će ovaj grad opet biti domaćin svim proizvođačima i gurmanima. Sajam se i ove godine održava na staroj adresi, u sportskoj hali "Kej".
Prijavljeno je 40 izlagača peglane kobasice, a kao i na svakom prethodnom sajmu koji se do kovida održavao 8 godina zaredom, biće prisutne i vinarije i destilerije, mlekare i proizvođači sira i kačkavalja, kao i štandovi na kojima će moći da se kupe suveniri i motivi pirotskog kraja.
Kapije Sajma otvaraju se 28. januara od 10 sati, a radno vreme za posetioce će tog dana biti do 18 sati, dok će narednog dana, u nedelju, 29. januara, radno vreme biti od 10 do 17 sati.
Pirotski specijalitet koji se pravi od telećeg, ovčijeg i kozjeg mesa, pegla se svakodnevno 40 dana, jede na određen način, sa jakim i specifičnim ukusom, a nekada se nalazio isključivo na trpezama bogatih ljudi i u haremima. Karakteristiku mu daje meso životinja uzgajanih na staroplaninskim pašnjacima i sam način proizvodnje. Sada je tražen i širom Evrope, a predstavljanje i prodaja jedinstvenog specijaliteta dobili su i svoj sajt, pišu Južne vesti.