Glas Javnosti

PRIJEMNI ISPITI U PETAK ZA POSEBNE SMEROVE: Đaci na mukama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Đaci koji planiraju da upišu posebne smerove specijalizovane u gimnazijama u petak 13. maja već počinju sa polaganjem prijemnog ispita.

Odabir i priprema đake je dovela do slatkih muka koje ih očekuju pri odabiru svoje budućnosti koja ih očekuje. U petak, 13. maja, počinju prijemni ispiti za sve učenike koji planiraju da upišu specijalizovana odeljenja u gimnazijama i specijalizovanim školama.


- Prijemni ispiti će se odvijati u dva ciklusa, naredna dva vikenda. Od 13. maja počinjemo sa školama likovne oblasti - crtanje slikanje i vajanje zakazani su za petak, subotu i nedelju, takođe i prijemni ispiti u filološkim odeljenjima i gimnaziji u subotu i nedelju. Zatim, za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju, audio-vizuelnim i scenskih umetnostima prijemni počinje u subotu - rekao je za Miloš Blagojević, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje a prenosi 24sedam.

On je objasnio da će drugog vikenda biti održani svi ostali prijemni i to se već tradicionalno sprovodi u dva vikenda.


- Završavamo sa prijavljivanjem dokumentacije za odeljenja sa posebnim sposobnostima za sport 21. i 23. maja, to je njihov prijemni jer nemaju klasični prijemni, ali ovim dokazuju da su uspešni sportisti i da treba da se nađu u ovim odeljenjima - rekao je Blagojević i pojasnio:

- Prijemni ispit obično traje dva sata. Potrebno je da učenici najkasnije dođu u škole sat vremena ranije, kako bi se evidentirali i pripremili za izradu testa, da zauzmu svoje mesto i da na vreme počnu sa prijemnim ispitom. Njih posle ovih prijemnih, čeka i završni ispit, moraju da završe osnovnu školu i to su trenuci kada se sabiraju i jedni i drugi bodovi i tada se upisuju na željena mesta.


On je naveo da je skoro 6.900 prijavljenih na 5.000 mesta, i da je najveći broj učenika prijavljen za odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, gde na 1.140 mesta ima skoro 2.100 prijavljenih.

A ako gledamo i analiziramo odnos između broja prijavljenih i mesta za koja su konkurisali najveća potražnja je za biligvalna odeljenja u Desetoj gimnaziji i Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sad”, rekao je Blagojević.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR