Glas Javnosti

PRIJEMNI ISPITI ODLAZE U ISTORIJU: Sa državne mature na fakultete!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za dve godine prijemni ispiti u Srbiji više neće biti ulaznica za fakultete već će ih zameniti polaganje državne mature.

Prvo pilotiranje državne mature, koja bi trebala da bude uvedena od 2022. godine i da zameni prijemni ispit na fakultetima, biće sprovedeno u 101 školi u Srbiji.

Pilotiranje testova namenjenih opštoj maturi biće u 50 gimnazija, testiranje za stručnu maturu biće u 38 srednjih stručnih škola, dok će se testovi za umetničku maturu proveravati u tri umetničke škole. Pilotiranje završnog ispita planirano je u 10 srednjih trogodišnjih škola.

- Državna matura treba značajno da unapredi kvalitet obrazovanja, pre svega u srednjoškolskom i visokom obrazovanju. Prvo pilotiranje zakazano je krajem oktobra, očekujem posle 20. oktobra da će se pristupiti prvom pilotu - kaže savetnica ministra prosvete Gordana Kosanović.

Ona navodi da će se u prvom pilotu, osim državne mature, pilotirati i završni ispit za trogodišnje škole.

Planirano je da se testiraju samo zadaci i procedure na nivou škole, a Kosanović pojašnjava da iz bezbednosnih razloga sada nije moguće sprovesti ostale procedure koje se tiču, recimo, distribucije testova.

Za kraj maja naredne godine je planirano drugo pilotiranje državne mature i tada će biti uključene sve škole, a testiraće se i sve procedura koje bi trebalo da budu identične onima moje će se sprovoditi na samoj maturi.

U okviru državne mature u gimnazijama se polaže opšta matura - dva obavezna predmeta (srpski jezik, matematika) i jedan sa liste opšteobrazovnih predmeta.

U srednjim stručnim školama polažu se, takođe, dva obavezna predmeta (srpski jezik i matematika) i stručni predmet.

Što se tiče umetničke mature polaže se srpski jezik i književnost, jedan predmet sa liste opšteobrazovnih predmeta i umetnički predmet.

Proba državne mature planirana je za proleće 2022. godina.

(Glas javnosti/Srbija Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR