Glas Javnosti

Preti li sneg i nižim predelima: Evo kad očekujemo zahlađenje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sledeće sedmice zahlađenje i za 10 stepeni

Današnji dan doneće Srbiji sunčano i pravo prolećno vreme, uz temperature do 20°C. Očekuje se slab, jugoistočni vetar. Toplo će se nastaviti i sutra, ali se očekuje i postepeno pogoršanje vremena.

Početak sledeće sedmice doneće Srbiji uticaj veoma snažnog ciklona iz Đenovskog zaliva.

Maksimalna temperatura u ponedeljak biće iznad 15°C, ali tokom dana sledi i povećanje oblačnosti, ali i pojačanje jugoistočnog vetra. U košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa olujnim udarima do 80 km/h.

U toku večeri južne predele Srbije zahvatiće snažna oblačnost sa kišom, dok se na višim planinama očekuje sneg.


U utorak će na severu biti suvo, u ostalim predelima promenljivo oblačno, ponegde sa kišom, dok se više padavina očekuje na jugu Srbije, uglavnom na području Kosova i Metohije, gde se očekuje da padne i više od 20 milimetara kiše po kvadratnom metru, dok se iznad 1500 metara nadmorske visine očekuje oko 20 centimetara snega.

Vetar će biti u skretanju na severozapadni. Maksimalna temperatura biće od 7°C na jugu do 17°C na severu Srbije, u Beogradu do 15°C.

U sredu će na severu Srbije biti suvo, u ostalim predelima promenljivo oblačno, ponegde sa kišom. Maksimalna temperatura od 10 do 15°C.

Inače, sredinom sledeće sedmice preko Srbije se očekuje prelazak hladnog fronta, a u centar ciklona naći će se istočnije na svom putu ka Crnom moru, pa će takva situacija omogućiti prodor osetno hladnije vazdušne mase sa severa.

U četvrtak i petak biće osetno hladnije, uz maksimalne temperature od 5 do 10°C.


Na severu će biti suvo, u ostalim predelima oblačno sa kišom, na planinama iznad 800 metara nadmorske visine sa snegom. U noći između četvrtka i petka i u petak ujutro uslova za susnežicu i slab sneg očekuje se ponegde i u nižim predelima na jugu i jugoistoku Srbuije, uz pad minimalne temperature na 0 do 2°C.

Prema trenutnim prognozama, sledećeg vikenda očekuje se otopljenje, pa će oko 10. marta temperature biti ponovo iznad 15°C.

Potom, prema sredini marta blago zahlađenje, uz pad temperature na vrednosti oko 10°C i u kišu i nižim predelima, a sneg se očekuje na višim planinama.

Dakle, iako se sledeće sedmice očekuje zahlađenje, za sada nema na vidiku da će celu Srbiju pogoditi pravo zimsko zahlađenje sa snegom u svim predelima.

Nakon najtoplijeg februara u istoriji merenja, vegetacija se u celoj Srbiji pokrenula, voće je procvetalo, tako da bi svako sledeće jače zahlađenje, uz pojavu mraza i snega bilo samo pogubno po poljoprivredne i ratarske kulture tokom marta i aprila.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR