Glas Javnosti

PRETI LI NAM NAJEZDA TIGRASTIH KOMARACA? Otkriveno veliko izvorište u NOVOM SADU!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Najezda tigrastih komaraca privremeno je bila suzbijena ali sada su stručnjaci za suzbijanje ovih insekata otkrili veliko leglo u zapuštenim delovima Novog Sada.

Nakon detaljne pretrage terena ekipe „Ciklonizacije“ našle su veliko izvorište azijskih tigrastih komaraca. Reč je o više zapuštenih i zaraslih parcela u Novom Sadu na Detelinari, iza Tržnog centra Merkur i podvožnjaka na početku Partizanske ulice.

- Tokom monitoringa odraslih komaraca koji smo redovno sprovodili u ovom delu grada, primećeno je značajno prisustvo jedinki ove invazivne vrste komaraca. Dosta vremena trebalo nam je da pretražimo šire područje, a prolaz do ovog žarišta komaraca naše ekipe morale su da prokrče trimerima i mačetama. Osim što su zarasle u vegetaciju, na ovim parcelama ima i zapuštenih pomoćnih objekata, smeća, saksija, kofa i ambalaže i drugih predmeta koji su puni vode. Tamo su naše ekipe zatekle rojeve ovih komaraca, dok su pobrojani predmeti sa vodom puni njihovih larvi. Tako smo u samom Novom Sadu dobili idealno izvorište tigrastih komaraca, odnosno žarište sa koga su se širili po okolini - objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“.

Odmah po otkrivanju izvorišta, operativci su izveli larvicidne tretmane, kao i tretman protiv odraslih formi termalnim zadimljavanjem. Kako bi efekat bio potpun, narednih dana tretmani će biti izvedeni u širem području.

Aćimović navodi da iskustva pokazuju da su izvorišta tigrastih komaraca u urbanim sredinama Novog Sada kišničare, septičke jame, gume, slivnici, šahtovi, saksije za cveće, burad, kofe, kao i sve posude u kojima se nakuplja kišnica. Na terenu su, kaže, uzorkovane larve tigrastog komarca i iz mikroizvorišta kao što su pivske flaše, konzerve, ambalaže u kojima je bilo dovoljno nutrijenata i vode da se formira celokupan razvojni ciklus ove vrste.

- Ovakva izvorišta u domaćinstvima neophodno je prekriti ili ukloniti kako se ne bi nakupljala voda. Ukoliko građani u svom dvorištu ili okolini poseduju kišničare, šahtove, burad i druge posude sa vodom taj problem mogu da prijave našem centru. Naše ekipe će po dojavi sprovesti detaljan pregled terena i ako je potrebno, izvesti larvicidni tretman. Na taj način sprečićemo zajedno širenje ove agresivne vrste komaraca - objašnjava Aćimović, a prenosi „NS uživo“.

Inače, stručnjaci „Ciklonizacije“ zvanično su odrasle jedinke tigrastog komaraca u Novom Sadu detektovale 2018. godine. Od tada se ova vrsta posebno prati i izvode se ciljani tretmani njihovog suzbijanja. Tokom ove i proteklih sezona detektovano je širenje ove invazivne vrste iz prvobitnih rezervoara u okolini Partizanske ulice po obližnjim delovima grada – Detelinari, Banatiću, Sajmištu, Salajci, Rotkvariji, Novom Naselju i Avijatičarskom naselju.

Tigrasti komarac je invazivna vrsta, poreklom iz Jugoistočne Azije, koja se poslednjih godina širi po Evropi. Do širenja dolazi zbog povećanog i ubrzanog prometa roba u svetu, ali verovatno i zbog izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina. Ono što odlikuje tigraste komarce je činjenica da im je za reprodukciju dovoljna i izuzetno mala količina vode. Reč je o komarcima koji su obično sitniji od domaćih rečnih i urbanih komaraca, ali i izuzetno agresivni u traženju krvnog obroka. Pri tome, za razliku od domaćih, koji uglavnom imaju pik ujutro i uveče, tigrasti komarci su aktivni i grizu veći deo dana.

(Glas javnosti/sputniknews.com)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR